Türkiye'de lojistik sektörü üzerine bir uygulama
A practice on the logistics sector in Turkey
- Tez No: 776044
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ERKEKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Lojistik sektörü, taşıma gelirleri, dış ticaret, eşbütünleşme analizi, Logistics sector, transportation revenues, foreign trade, cointegration analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Lojistik sektörü, dünya ekonomisinde oluşan küreselleşme ve artan rekabet ortamında ticareti kolaylaştırıcı bir faktör olması açısından uluslararası ticaretin önemli unsurlarından biri haline gelmiştir. Lojistik süreçler, firmaların ve ülkelerin hem ulusal hem de uluslararası ticari faaliyetlerini doğrudan etkileyen en önemli ticari fonksiyonlarından biridir. Bu çalışmanın konusu Türkiye'de bir hizmet ticareti olan lojistik sektörü ve lojistik ihracatını etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Lojistik sektörünün Türkiye açısından stratejik sektör olması çalışmanın önemini ortaya koymaktadır. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan pandemi sürecinde lojistik anlamda yaşanan sorunlar, bu sorunların çözümleri ve sonuçları; bu sektörün dünya ve ülkeler açısından önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Lojistik sektörü ülkelerin ticaret hacimlerinin büyümesine ve iktisadi büyümelerine etkileri bakımından da son yıllarda sıklıkla çalışılan konulardan biridir. Aynı zamanda gelişmiş bir lojistik sektörü ve lojistik ihracatı ticarette ülkelere rekabet üstünlüğü sağlamaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı; Türkiye'de lojistik sektörünün durumunun incelenmesi ve bir hizmet ihracatı olan lojistik ihracatını etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörlerin lojistik ihracatı (taşıma gelirleri) üzerindeki etkisinin tespit edilmesidir. Bu çalışma kullanılan model, modelde yer alan değişkenler, analize dahil edilen yıllar ve analiz yöntemi açısından diğer çalışmalardan ayrılmaktadır. Türkiye için zaman serisi analiz yöntemi ve 2008:01-2022:06 dönem verileri kullanılarak turist sayısı ve mal ihracatının taşıma gelirleri üzerindeki etkisi ekonometrik analiz ile araştırılmıştır. Çalışmada ARDL prosedürü takip edilmiştir. Analiz sonucunda değişkenler arasında uzun dönemli bir eşbütünleşmenin olduğu görülmektedir. Turist sayısı ve mal ihracatının taşıma gelirlerini olumlu yönde etkilediği ve bu gelirlerin artmasına neden olan faktörlerden olduğu görülmüştür. ARDL modelinde hata terimi katsayısı, yaşanan ani bir şokun etkisinin yaklaşık üç dönem sonunda dengeye gelebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The logistics sector, has become one of the most important elements of international trade as a trade facilitating factor in the globalization and increased competition environment in the world economy. Logistics processes are one of the most important commercial functions that directly affect both national and international commercial activities of companies and countries. The subject of this study is the logistics sector, which is a service trade, and the examination of the factors affecting logistics exports. Choosing the logistics sector as a strategic sector in Turkey reveals the importance of the study. The logistics sector is one of the subjects that has been studied frequently in recent years in terms of its effects on the growth of trade volumes and economic growth of countries. At the same time, a developed logistics sector and logistics exports provide a competitive advantage to countries in trade. In this context, the aim of the study is to examine the situation of the logistics sector in Turkey and to define the factors affecting the logistics export, and to be detected the effect of these factors on logistics exports (transport revenues). This study differs from other studies in terms of the model used, the variables included in the model, the years to involve in the analysis and the analysis method. Using the time series analysis method and the data for the period 2008:01-2022:06 for Turkey, the effect of the number of tourists and the export of goods on the transportation revenues was investigated with econometric analysis. ARDL procedure was applied in the study. As a result of the analysis, it is seen that there is a long-term cointegration between the variables. It has been seen that the number of tourists and the export of goods have a positive effect on transportation revenues and are among the factors that increase these revenues. The error term coefficient in the ARDL model shows that the effect of a sudden shock can stabilize after about three periods.