Hazır nesnelerin görsel sanatlarda kullanımı
Use of ready-made objects in visual arts
- Tez No: 766285
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Hazır Nesne Kullanımı, Atık Nesne Kullanımı, Modernizm, Use of Ready-Made Objects, Use of Waste Objects, Modernism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
İnsanlık Çağının en önemli ve eşsiz değerlerinden diyebileceğimiz sanat, teknolojinin hızlı gelişimi ve değişimi ile kendine yeni kavramsal ifade, yeni yaklaşımlar ve uygulama alanları bularak günümüze kadar uzanmaktadır. Gündelik kullanılan nesne ve malzemelerin, üretim yolu fark etmeksizin ortaya çıkarılan ürünleri yapısal bütünlüklerine bağlı kalarak, yapısal formlarına dokunmadan yerleştirmeler ve düzenlemeler oluşturmak modern sanatçılarının çoğunlukla kullandıkları yeni sanatsal ifade şekli olarak kabul görmektedir. Bu araştırmada atık nesnelerin tarihsel ve düşünsel arka plan verilerek sanatta özne ve nesne ilişkisinin tarihsel ve düşünsel alanlardaki yolculuğu irdelenmiştir, nesneye bakış, hazır nesne algısı ve dönüştürme başlığı altında teknik nesne/estetik nesne ayrımı, bir analiz yöntemi olarak nesne okuma, hazır nesne ve dönüştürme süreçlerindeki örnekler ele alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Art, which is called one of the most important and unique values of the Age of Humanity, has reached the present day by finding new conceptual expressions, new approaches, and application areas with the rapid development and change of technology. Creating installations and arrangements of everyday objects and materials, regardless of the way of production, by adhering to their structural integrity, without touching their structural forms, is accepted as a new form of artistic expression mostly used by modern artists. In this thesis, by giving the historical and intellectual background of waste objects, the journey of the subject-object relationship in art in historical and intellectual fields was examined. The examples in the processes were examined by taking them into consideration.