Geogebra destekli Acodesa metodu ile 7. sınıf öğrencilerinin çokgenler konusundaki matematiksel akıl yürütmelerinin incelenmesi
Investigation of seventh grade students' mathematical reasoning on polygons through Geogebra enhanced Acodesa method
  1. Tez No: 766292
  2. Yazar: NAZLI AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ACODESA, çokgenler, GeoGebra, matematiksel akıl yürütme, diyalojik yaklaşım, Toulmin modeli, ACODESA, Dialogical approach, GeoGebra, Mathematical reasoning, Polygons, Toulmin's model
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmanın amacı, GeoGebra destekli ACODESA metodu ile desteklenen bir öğrenme ortamında ortaokul yedinci sınıf öğrencilerinin çokgenler konusundaki matematiksel akıl yürütmelerinin incelenmesidir. Nitel araştırma yöntemlerinden etnografik durum çalışması benimsenerek gerçekleştirilen bu çalışmanın katılımcılarını ortaokul yedinci sınıfta öğrenim gören 9 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak yedinci sınıf çokgenler konusuna yönelik hazırlanan matematiksel etkinlikler, ekran ve ses kayıtları, GeoGebra dosyaları, araştırmacının notları kullanılmıştır. Uygulama öncesinde öğrencilere 5 haftalık GeoGebra eğitimi verilmiş ve matematiksel etkinliklerin haftada bir kez olacak şekilde kullanılmasıyla uygulama süreci 6 hafta boyunca sürmüştür. Matematiksel etkinlikler dinamik matematik yazılımı ve sosyal etkileşim-iletişim ile desteklenen bir öğrenme ortamında ACODESA metodu aşamalarına göre (bireysel çalışma, takım çalışması, sınıf tartışması, öz yansıtma ve kurumsallaştırma) uygulanmıştır. Ses ve video kayıtları transkript edilerek öğrencilerin matematiksel akıl yürütmelerinin analizinde diyalojik yaklaşım ve Toulmin'in argümantasyon modeli benimsenmiştir. Verilerin analizinde matematiksel akıl yürütme çerçevesi olarak Jeannotte ve Kieran tarafından geliştirilen okul matematiği için matematiksel akıl yürütme kavramsal modeli kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgularda öğrencilerin matematiksel akıl yürütmelerinde tümdengelimsel, tümevarımsal ve geri çıkarımsal yapıları ile karşılaştırma, sınıflandırma, genelleme ve gerekçelendirme süreçleri sıklıkla ortaya çıkmıştır. Ancak Jeannotte ve Kieran'ın matematiksel akıl yürütme modeline göre analiz edilen bu çalışmada ispat ve formel ispat süreçleri ortaya çıkmamıştır. Öğrenciler bireysel olarak çalışarak takım çalışması ve sınıf tartışmalarında sundukları iddialar ve gerekçelerle iş birliği ortamında takımın veya sınıfın ortaklaşa akıl yürütmelerine katkıda bulunmuşlardır. GeoGebra ve ACODESA metodu ile desteklenen öğrenme ortamının, öğrencilerin matematiksel akıl yürütmelerinin hem yapısal hem de süreç boyutlarının ortaya çıkmasını desteklediği görülmüştür. Öğrencilerin akıl vii yürütmelerinin gözlemlenmesi ve gelişimi için öğrenme ortamlarında GeoGebra gibi dinamik matematik yazılımı kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The object of this study is to examine 7th grade secondary school students' mathematical reasoning on polygons in an environment supported by GeoGebra enhanced ACODESA method. Nine 7th grade secondary school students form the participants of this study that is conducted adopting ethnographic case study which is one of qualitative research methods. As data collection tools, mathematical tasks that are designed for 7th grade polygon concept, video and audio recordings, GeoGebra files, researcher's notes are used. Before implementation of this study, 5 weeks GeoGebra lectures were given to students and the implementation process was lasted during 6 weeks by using mathematical tasks once in a week. Mathematical tasks are implemented using ACODESA method's stages (individual work, teamwork, debate, self-reflection and institutionalization) in a learning environment supported by social interaction and dynamic mathematics software. Students mathematical reasoning are analyzed through dialogic approach and Toulmin's scheme of argumentation by transcribed video and audio recordings. As mathematical reasoning framework in data analysis, a conceptual model of mathematical reasoning for school mathematics improved by Jeannotte and Kieran is adopted. On the results obtained from this study, structural aspects of students mathematical reasoning are characterized by deductive, inductive and abductive structures. As for the process aspect of students mathematical reasoning process; comparing, classifying, generalizing and justifying processes come out. Nevertheless, in this study, which was analyzed according to the conceptual model of mathematical reasoning improved by Jeannotte and Kieran, proof and formal proof processes did not emerge. In collaborative environment, students' performance created in both individual and collaborative stages, and their claims and warrants inferred in teamwork and scientific debate contribute team's or class's collective reasoning. The learning environment supported by GeoGebra and ACODESA method reinforces coming out students' mathematical reasoning both structural and process aspects. It can be recommended to use dynamic mathematics software such as GeoGebra in learning environments for the observation and development of students' reasoning. ix