Özbek yazar Mirmuhsin'in hikâyeleri (İnceleme-metin)
Stories of Uzbek author Mirmuhsin (Review-text)
  1. Tez No: 766311
  2. Yazar: EZGİ PEKŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mirmuhsin, Hikâyeler, Sovyet dönemi, Özbek edebiyatı, Mirmuhsin, Uzbek literatüre, Sotaries, Sovitega
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Sovyet Dönemi Özbek Edebiyatının sevilen yazarlarından biri olan Mirmuhsin Mirsaidov'un on sekiz hikâyesi ele alınmıştır. Bu hikâyelerde Sovyetler döneminde yaşanan sosyal, siyasi ve ekonomik değişikliklerin Özbek halkına ve diğer halklara nasıl yansıdığını görülmektedir. Özbek yazar Mirmuhsin'in Hikâyeleri (İnceleme-Metin) adlı çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde yazarın hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiş, birinci bölümde hikâyelerin temel unsurları, olay örgüsü, dil ve üslup özellikleri, bakış açısı, hikâyelerde kullanılan anlatım teknikleri, muhteva özellikleri, ikinci bölümde halk edebiyatı unsurları açısından incelenmiş ve üçüncü bölümde ise çevirisini yaptığımız on sekiz hikâyenin Özbek Türkçesi'nden Türkiye Türkçesi'ne aktarımı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
We have considered eighteen stories of Mirmuhsin Mirsaidov, one of the beloved writers of Uzbek literature of the Soviet era. In the stories, we see how the social, political and economic changes experienced during the Soviet era were reflected on the Uzbek people and other peoples. In this study, titled On Mirmuhsin's Selected Stories (Review-Text), there are three chapters on the detailed analysis of the works. At the entrance, information is given about the life, art and works of the author. In the first part, the basic elements of the stories, plot, language and style features, point of view, narrative techniques used in the stories, and content features are included. In the second part, these works were examined in terms of folk literature elements. In the third part, which is the last chapter, the translation of eighteen stories from Uzbek Turkish to Turkey Turkish was carried out.