Kadınların üreme sağlığına yönelik bilgi düzeylerinin gebe kalmaya yönelik geleneksel uygulamalar veya tamamlayıcı alternatif tıp uygulamaları kullanımıyla ilişkisi
Comparison of women's use of traditional and complementary/alternative medicine applications for conseption during the preconcepsion period
  1. Tez No: 766375
  2. Yazar: ELİF GÜLMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REFİKA GENÇ KOYUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Üreme Sağlığı, Geleneksel Uygulamalar, Tamamlayıcı Alternatif Tıp Uygulamaları, ÜSBÖ, Sexual Health, Traditional Applications, Complementary Alternative Medicine Applications, RHPAS
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Çalışma, kadınların üreme sağlığı konusundaki bilgi düzeyi ile gebe kalmaya yönelik kullandıkları geleneksel veya tamamlayıcı alternatif tıp (GETAT) uygulamalarının ilişkisini belirlemek amacıyla ilişkisel ve tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışma Güngören İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı 30 Ağustos ve Merkez Aile Sağlığı merkezlerinde Mart- Eylül 2021 tarihleri arasında yürütülmüştür. 18-49 yaş arası 370 evli kadın örnekleme alınmıştır. Çalışmada sosyodemografik bilgiler, gebelik öyküsü ve gebe kalmak için GETAT uygulaması kullanımı ile ilişkili soruları içeren Anket Formu ve Evli Kadınların Üreme Sağlığını Koruyucu Tutumlarını Belirleme Ölçeği (ÜSBÖ) uygulanmıştır. Kadınların %30.8'i gebe kalmak için herhangi bir GETAT uygulaması bildiğini, %12.4'ünün gebe kalmak için herhangi bir GETAT uygulaması kullandığını ve kullananlarında çoğunluğunun (%63) geleneksel uygulamaları tercih ettiği belirlenmiştir. En sık kullanılan geleneksel yöntemler sırasıyla çeşitli bitkisel karışımlar yeme/içme (%22.7), dua (%9.7), hocaya gitme (%8.9); en sık kullanılan bitkisel ürünler ise (%11.9) keçiboynuzu, (%11.6) soğan kürü, (%7) çörek otu olarak belirlenmiştir. Çalışmada GETAT bilen kadınlarda“üreme sağlığı için doktora gitme alışkanlığı”alt boyut skoru GETAT bilmeyen kadınlardan anlamlı yüksekti (p= 0.014). Çalışmada sosyal güvencenin varlığı, kadının çalışıyor olması, eğitim seviyesinin yüksek olması, gelir durumunun iyi olması kadınların ÜSBÖ toplam skor veya alt skorlarında istatistiksel olarak anlamlı yüksekti. Araştırmada elde edilen sonuçlar, gebe kalmak isteyen kadınlar arasında GETAT uygulamalarının tercih edilen bir yöntem olduğu ve kadının sosyoekonomik özgürlüğünün kadın üreme sağlığı tutumu üzerine olan etkisi görülmüştür. Sağlık çalışanlarına, gebe kalmak isteyen kadınların başvurdukları GETAT uygulamaları yönünden değerlendirmeleri ve kadınların sağlıklı üreme sağlığı davranışları kazanmaları için eğitimler verilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out as an identifier and relational to determine the relationship between women's knowledge of reproductive health and the traditional and alternative medicine (GETAT) practices they use for conception. The work was carried out between March and September 2021 in the district health directorate (30 August) and in the central family health centers. 370 married women between the ages of 18 and 49 have been sampled. In the study, sociodemographic information, pregnancy history and questionnaire with questions related to the use of GETAT application for conception and the scale of determining the protective attitudes of married women to reproductive health (ÜSBÖ) were applied. It was stated that 30.8% of women know any GETAT application to conceive, 12.4% use any GETAT application to conceive, and the majority (63%) of those who use it prefer traditional practices. The most commonly used traditional methods are eating/drinking various herbal mixtures (22.7%), (9.7%), going to the teacher (8.9%), and the most commonly used herbal products (11.9%) are carob, (11.6%) onion curing, (7%) doughnut grass. In the study, the subdivision score of“habit of going to the doctor for reproductive health”in women who knew GETAT was significantly higher than of women who did not know GETAT (p; 0.014). The presence of social security in the study, the fact that the women was working, the high level of education, the good income status were statistically significantly higher in the total scores or scores of the women (ÜSBÖ). It was stated that the presence of social security, the fact that the woman was working, the good income status of the women (ÜSBÖ) made a statistically significant difference in their total score or sub-scores. The results of the study showed that the applications of GETAT among women who want to conceive are a preferred method and the effect of women's socioeconomic freedom on women's reproductive health. Health workers were advised to evaluate the practices applied by women who want to conceive (GETAT) and to provide training for women to gain healthy reproductive health behaviors.