Başlangıçtan 27 mayıs darbesi'ne Türk-Sovyet ilişkileri
Turkish-Soviet relations from the beginning to the may 27 coup
- Tez No: 766501
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR KESGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Sovyetler Birliği, Soğuk Savaş, Denge Siyaseti, Türk-Sovyet İlişkileri, Turkey, the Soviet Union, the Cold War, Political Stability, the Turkish-Soviet Relations
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada, Soğuk Savaş öncesi ve dönemi Türk-Sovyet münasebetlerindeki değişimlerin, beklentilerin ve yaşanan hadiselerin gidişatına ışık tutulmaya çalışılmıştır. İki ülke arasındaki ilişkilerin tarihsel süreci ana hatlarıyla anlatılmaya çalışılmıştır. Ayrıca Soğuk Savaş döneminde oluşan güvenlik yaklaşımları ve siyasal ilişkilerin dış politikalara ne derece yön verdiğinin nitelikleri saptanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın analiz düzeyini ise denge siyaseti ve siyasal ilişkiler oluşturmaktadır. Dostane ve iyi niyet temennileriyle başlayan Türk-Sovyet ilişkileri belli dönemlerde hasmane belli dönemlerde ise teşrik-i mesai çerçevesinde gerçekleşmiş ve kompleks bir yapıya sahip olmuştur. Milli Mücadele döneminde artan işbirliği, II. Dünya Savaşı ve sonrasında yerini hasmane bir tutuma bırakmıştır. Soğuk savaş döneminde bir taraftan ekonomik krizin etkileriyle boğuşan Türkiye bir taraftan da bozulmuş müttefiklik ilişkilerini yeniden tesis etme girişimlerine başlamıştır. Bu sorunlara karşı genel olarak“denge siyaseti”stratejisiyle hareket eden Türkiye, sınırlarının güvenliği konularında asla taviz vermemiştir. Sovyetler ise“hasmane”tutumuyla korku hegemonyası yaratmaya çalışırken aynı zamanda yükselişini devam ettirmek için çok çeşitli politikalar sergilemiştir. Umumiyetle Türk-Sovyet ilişkilerindeki gerginlik aslında iki ülkeyi de olgunlaştırmış, iki ülkenin de rasyonel bir şekilde hareket etmesini sağlayarak diplomasi yolunu hatırlatmış olup en önemlisi Türkiye'nin Batı ile ilişkilerine yön vermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been tried to shed light on the course of the changes, expectations and events in Turkish-Soviet relations before and during the Cold War. The historical process of the relations between the two countries has been tried to be explained with the main lines. In addition, it has been tried to determine the characteristics of the security approaches and political relations that emerged during the Cold War period, to what extent they gave direction to foreign policies. The analysis level of the study consists of balance politics and political relations. Turkish-Soviet relations, which started with friendly and goodwill wishes, took place within the framework of hostilities in certain periods and within the framework of teşrik-i overtime in certain periods and had a complex structure. The increased cooperation during the National Struggle left its place to a hostile attitude during and after the World War II. Struggling with the effects of the economic crisis during the Cold War period, Turkey, on the other hand, started attempts to re-establish deteriorated alliance relations. Turkey, which generally acts with the strategy of“balance policy”against these problems, has never made any concessions on the security of its borders. The Soviets, on the other hand, tried to create a hegemony of fear with their“hostile”attitude, while at the same time exhibiting a wide variety of policies to continue their rise. In general, the tension in Turkish-Soviet relations has actually matured both countries, reminded the way of diplomacy by eanbling both countries to act rationally, and most importantly, it has shaped Turkey's relations with the West.