A panel analysis on the impacts of technological change on employment
Teknolojik gelişmenin istihdam üzerindeki etkilerine dair bir panel analizi
  1. Tez No: 766507
  2. Yazar: ONURAY ELAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, İstihdam, Panel Analizi, Driscoll Kraay, İstihdam Piyasaları, Technology, Employment, Panel Analysis, Driscoll Kraay, Labour Markets
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Birçok çalışma teknolojik gelişmelerin farklı ekonomiler üzerindeki farklı etkilerini odak noktası olarak almıştır. Üretim ve emek piyasalarındaki değişimler bu tarz çalışmalar arasında bulunmaktadırlar. Teknolojik gelişim birim maliyetlerini düşürüp, üretim süreçlerinin daha kolay biçimde yapılabilmesine olanak tanıyıp üretimdeki verimliliği artırmaktadır. Diğer yandan ise emeğin makine ile ikamesini sağlayıp onu üretim sürecinden uzaklaştırarak işsizlik rakamlarının artmasına sebep olmaktadır. Teknolojinin istihdam üzerindeki etkileriyle akalı farklılaşan görüşlerin iktisadi literatürdeki varlığı teknolojinin istihdam ile olan ilişkiyle alakalı daha fazla çalışma yapılmasını gerekli kılmaktadır. Yapılan bu çalışmada teknolojik gelişmenin istihdam üzerindeki etkileri amaç olarak belirlenmiş olup ampirik olarak test edilmiştir. İstihdamın Nüfusa Oranı (%), Araştırma ve Geliştirme Harcamalarının Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya Oranı (%), Patent Başvuru Sayıları (Yerleşik ve Yurt Dışı Yerleşiklerin Toplamı), Gayri Safi Yurt İçi Hasıla Oranı (Yıllık Büyüme %) ve İhracat ve İthalat Toplamının Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya Oranı (%) değişkenleri ile oluşturulan ve 2009 ile 2018 yıllarını kapsayan bir veri seti ile bu ampirik hedef OECD ülkeleri için tek yönlü sabit etkiler modeli ile test edilmiştir. Driscoll Kraay yöntemi ile oluşturulan modelden elde edilen bulgular doğrultusunda patent başvurularının ikame ettiği teknolojik gelişmenin istihdam üzerinde azaltıcı bir etkiye sahip olduğu, araştırma ve geliştirme harcamalarının ikame ettiği teknolojik gelişmenin ise istihdam üzerinde olumlu ancak istatiksel olarak anlamsız olduğu sonuçları tespit edilmiştir. İlaveten gayri safi yurt içi hasıla ile ticari açıklığın ise istihdamı artırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological changes are at the centre of numerous inquiries about their various effects on different economies. Subsequent transformations in productions and labour markets are among these researches. Technological changes reduce unit costs, enable productions to be conducted with less efforts, and increase productivity in productions, whereas the same changes cause substitution of labourers with machines, driving them out of their employment, and therefore, increases in unemployed numbers. As the views about the effects of technology on labour markets are divergent in economic literature, it becomes a necessity to conduct further inquiries regarding the interaction between technology and labour markets. The effects of technological change on labour markets are set as the aim of this dissertation and therefore, tested empirically. A data set between 2009 and 2018 for Employment to Population Ratio (%), Research and Development Expenditure over Gross Domestic Product (%), Patent Applications (The Sum of Non-Residents and Residents), Gross Domestic Product (Annual Growth %), and The Sum of Export and Import over Gross Domestic Product (%) is used to evaluate this empirical objective in a one-way fixed effects model for OECD countries. Based on the findings of the model estimated by Driscoll-Kraay estimator, technological changes induced by patent applications are labour-destructive, whereas technological changes induced by research and development expenditures are positive, yet insignificant on employment. Additionally, gross domestic product and trade openness are labour-friendly.