Hemiplejik omuz ağrılarında bantlama ve manuel terapi yaklaşımlarının ağrı, fonksiyonel düzey ve günlük yaşam aktiviteleri üzerinde etkilerinin karşılaştırılması
Comparision of the effects of taping and manuel therapy appoaches on pain, functional level and daily living activities in hemiplegic shoulder pain
- Tez No: 766563
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN BURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Hemiplegic shoulder pain, Taping, Manual therapy Sociodemographic information of the patients was recorded, and also Joint Range of Motion Assessment, Pain Severity Assessment (VAS pain scale), Brunnstorm Assessment, Modified Ashworth Score, Fugl Meyer Motor Rating Scale, Wolf Motor Function Test, Frenchay Arm Test, Frenchay Activity Test, Catherine Bergego Scale, Mini Mental Test, Get Up and Walk Test
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Çalışmamızı inme sonrası hemipleji tanısı konmuş ve hemilejik omuz ağrısı olan hastalara uygulanan bantlama, mobilizasyon ve egzersiz tedavilerinden sonra ağrı, fonksiyonel kapasite ve günlük yaşam aktivitelerinin etkilerinin karşılaştırılmasını incelemek amacıyla planladık. Çalışmaya hemiplejik omuz ağrısı olan 36 hasta dahil edildi. Bu hastaların hepsi Bursa Büyükşehir Belediyesi Evde Hasta Bakım ve Nakil hizmetlerinden faydalanan bireylerdir. Birinci grup olan kontrol grubuna 12 kişi dahil edildi bu gruptaki hastalara egzersiz yaptırıldı ve hasta ev eğitimi verildi. İkinci grup ise bantlama grubu bu gruptaki 12 hastaya ise bantlama uygulandı ve ev egzersiz programı gösterildi. Üçüncü grup ise manuel terapi yaklaşımları grubudur bu gruptaki 12 hastaya ise mobilizasyon teknikleri uygulandı ve ev egzersiz programı gösterildi. Hastaların sosyodemografik bilgileri kaydedildi ve ayrıca hastalara Eklem Hareket Açıklıkları Değerlendirmesi, Ağrı Şiddetinin Değerlendirilmesi (VAS ağrı skalası), Brunnstorm Değerlendirmesi, Modifiye Ashworth Skoru, Fugl Meyer Motor Değerlendirme Ölçeği, Wolf Motor Fonksiyon Testi, Frenchay Kol Testi, Frenchay Aktivite Testi, Catherine Bergego Skalası, Mini Mental Testi, Kalk Yürü Testi, GYA anketi değerlendirmelerinin hepsi tedavi öncesi ve sonrası olarak kaydedildi. Gruplar içinde tedavi öncesi ve sonrası değerler karşılaştırıldığında yaşam kalitelerinde, algılanan ağrı, fonksiyonel kapasiteleri arasında anlamlı bir değişim gözlendi (p0,05). Bantlama ve manuel terapi/mobilizasyon uygulamalarının hemiplejik omuz ağrısında ek olarak bir faydası olup olmadığı belirlemek için ise daha çok çalışma yapmak gerekir. Anahtar Kelimeler : Hemiplejik omuz ağrısı, Bantlama, Manuel terapi
Özet (Çeviri)
We planned our study to compare the effects of pain, functional capacity and activities of daily living after taping, mobilization and exercise treatments applied to patients diagnosed with post-stroke hemiplegia and hemilegic shoulder pain. 36 patients with hemiplegic shoulder pain were included in the study. All of these patients are individuals who benefit from Bursa Metropolitan Municipality Home Patient Care and Transport services. 12 people were included in the first group, the control group, and the patients in this group were given exercises and home training. Taping was applied to 12 patients in the second group, taping group, and home exercise program was shown. The third group is the manual therapy/mobilization group. Mobilization techniques were applied to 12 patients in this group and a home exercise program was shown.