Tügölbay Sıdıkbekov'un 'Kuduk' adlı uzun hikâyesi üzerine dil incelemesi (İnceleme-metin-sözlük)
Language analysis on Tügölbay Sıdıkbekov's long story, 'Kuduk' (Analysis-text-dictionary)
- Tez No: 766737
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN EFENDİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kırgız Türkçesi, Tügölbay Sıdıkbekov, Kuduk, Dil İncelemesi, Kyrgyz Turkish, Tügölbay Sıdıkbekov, Kuduk, Language Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 442
Özet
Bu çalışmada Kırgız Edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Tügölbay Sıdıkbekov'un“Kuduk”adlı uzun hikâyesinin dil incelemesi yapılmıştır. Çalışma ana hatlarıyla giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; Kırgızlar ve Kırgızistan, Kırgız Türkçesi, Tügölbay Sıdıkbekov'un hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve onun Kuduk hikâyesi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Birinci bölüm olan“dil incelemesi”bölümünde eser, şekil bilgisi açısından incelenip Türkiye Türkçesi ile karşılaştırılarak, benzer ve farklı yönleri ortaya konmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, hikâyenin çeviri yazılı metni ve Türkiye Türkçesine aktarımı verilmiştir. Üçüncü bölümde ise metinde geçen kelimelerin yer aldığı sözlük ve orijinal metin verilmiştir. Çalışmanın sonunda elde edilen bilgiler,“sonuç”kısmında verilmiştir. Son olarak çalışmada yararlanılan kaynaklar“kaynakça”kısmında dikkatlere sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the language analysis of the long story“Kuduk”by Tügölbay Sıdıkbekov, one of the important names of Kyrgyz Literature, was made. The study consists of an introduction and three parts. In the introduction section; Information about Kyrgyz and Kyrgyzstan, Kyrgyz Turkish, Tügölbay Sıdıkbekov's life, his literary personality, works and his Kuduk story are given. In the first part,“language analysis”, the work was examined in terms of morphology and compared with Turkey Turkish, and its similar and different aspects were tried to be revealed. In the second part, the translated text of the story and its transfer to Turkey Turkish are given. In the third part, the dictionary containing the words in the original text are given. The information obtained at the end of the study is given in the conclusion part. Finally, the sources used in the study are presented in the bibliography section.