Ankara koşullarında farklı sıra aralıklarıyla yetiştirilen erkenci soya (Glycine max (l.) merill) çeşitlerinde verim ve verim öğelerinin araştırılması
- Tez No: 76682
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER KOLSARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: flowering date, number of pod, number of seeds per pod, oil concentration, protein concentration
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
1997 yılında, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bolümü deneme tarlasında yürütülen bu araştırma erkenci soya çeşitlerinin (Jack, Yale ve Corsoy) 3 farklı sıra aralığında verim ve verim öğelerini incelemek; yağ oranı, bin tane ağırlığı ve bitki başına verim ile diğer karakterler arasındaki doğrudan ve dolaylı ilişkileri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Soya çeşitlerinin üç farklı sıra aralığında (30, 45 ve 60 cm) uygulanmış olduğu araştırma, tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine güre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; en yüksek bitki boyu (76.80 cm) 30 cm sıra aralığı uygulamasında Jack çeşidinden, ilk bakla bağlama yüksekliği (13.62 cm) 30 cm sıra aralığı uygulamasında Yale ve Corsoy çeşitlerinden, yandal sayısı (3.81 adet/bitki) 60 cm sıra aralığı uygulamasında Yale çeşidinden, bakla sayısı (60.05 âdet/bitki) 60 cm sıra aralığı uygulamasında Jack çeşidinden, hektolitre ağırlığı (74.50 kg) 45 cm sıra aralığı uygulamasında Yale çeşidinden elde edilmiş, bu karakterler bakımından hem çeşit hem de sıra aralıkları arasındaki fark istatistiki olarak önemli görülmemiştir. En fazla bakladaki tohum sayısı (2.74 adet/bakla) Jack çeşidinden, bin tohum ağırlığı (184.3 g) Yale çeşidinden, tohum verimi (220.6 kg/da) Jack çeşidinden, yağ oranı (% 19.62) Jack çeşidinden, protein oranı (%40.59) Yale çeşidinden, hasat indeksi (%33.04) Jack çeşidinden, bitki başına verim (13.700 g) Jack çeşidinden alınmış, çeşitler arasındaki fark istatistiki olarak önemli bulunurken sıra aralıkları arasındaki farkın istatistiki açıdan önemli olmadığı saptanmıştır. Sıra aralığı x çeşit interaksiyonunun ilk çiçeklenme tarihine etkisi önemli olup, en erken çiçeklenme tarihi (87.34 gün) 30 cm sıra aralığı uygulamasında Jack çeşidinden elde edilmiştir. Ayrıca yağ oranı ile protein oranı arasında, bin tohum ağırlığı ile çiçeklenme zamanı arasında ve bitki başına verim ile dekara tohum verimi ve bitki boyu arasında istatistiki olarak önemli ve yüksek korelasyonlar gözlenmiştir. Yapılan path analizine göre, bu karakterlerin doğrudan etkilerinin de yüksek olması sebebiyle seleksiyon çalışmalarında yağ oranı için protein oranının, bin tohum ağırlığı için çiçeklenme zamanının, bitki başına verim için ise tohum verimi ve bitki boyunun dikkate alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This experiment was conducted at the research center of Field Crops Department, Agriculture Faculty, University of Ankara in 1997. The objectives were to analyze yield and yield components of early soybean cultivars (Jack, Yale and Corsoy) and to determine the direct and indirect relationship of oil concentrations, 1000 seed weight and yield/plant with some other agronomic characters. The experiment was set up in a factorial (2 factors, row spacing and variety) design with three row spacings (30,45 and 60 cm) and three replications. The results showed that the highest values were reached, for plant height (76.80 cm) by Jack in 30 cm rows, for first pod height (13.62 cm) by Yale and Corsoy in 30 cm rows, for number of branches (3.81/plant) by Yale in 60 cm rows, for number of pods (60.05 per plant) by Jack in 60 cm rows and for hectoliter weight (74.50 kg) by Yale in 45 cm rows. For these characters analyzed, the differences between varieties and row spacings were not statistically significant. The highest figures for number of seeds per pod (2.74 seeds/pod), grain yield (220.6 kg/da), oil concentration (19.62%), harvest index (33.04%) and yield per plant (13.700 g) was achieved by Jack while 1000-seed weight (184 3 g) and protein concentrations (40.59%) were highest for Yale. Statistical analyses revealed significant differences among the varieties. However, row spacing was not a significant factor for these traits. The effect of row spacing C variety interaction on first flowering date was found significant and the earliest flowers were observed in 30 cm rows with Jack (8734 days). Statistically significant correlations were detected between oil and protein concentrations, 1000 seed weight and first flowering date, yield/plant and plant height and grain yield/da. Path analysis suggested, since direct effects of these characters were high, selection studies should consider protein concentration for oil concentration, flowering time for 1000 seed weight, grain yield/da and plant height for yield/plant.