Ankara'da parklarda zarar yapan tetranychoidea (Acarina, prostigmata) türlerinin saptanması ve tanımı ve konukçuları üzerinde araştırmalar
- Tez No: 76693
- Danışmanlar: PROF. DR. M. EMEL ÖKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mites, Host plants, Perrennial Shrub, Ornamental Plants, Distribution, Damage
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
1995-1996 yıllan çalışma sörveylerinde Ankara park ve bahçelerinden toplanan çok yıllık çalımsı süs bitkilerinden 580 örnekleme yapılmış, 47 bitki türünden 31 türün akarla bulaşık olduğu gözlenmiştir. Tetranychoidea üst familyasına bağlı Tetranychidae'den 6 tür, Tenuipalpidae'den 5 tür olmak üzere toplam 1 1 tür kaydedilmiştir. Aegyptobia mccormicki ( Baker and Pritchard ), 1954 Aegyptobia tragardhi Sayed, 1950 (Tenuipalpidae: Aegyptobia) ile Pentamerismus taxi (Haller), 1877 (Tenuipalpidae: Pen ta m eriş m us) ülkemiz faunası için yenidir. Ayrıca zararlı türlerden Tarsonemidae'den Stenotarsonemus pallidas (Banks), 1901 saptanmış ve değerlendirilmiştir. Çalışmalarımız sırasında fitofagus akarlar yanında faydalı akar faunasından 9 tür tespit edilmiştir. Bunlardan Allotromblum pulvlnum Ewing (Trombidiidae) ve DlgamaseUus presepum Berlese, 1918 (Digamasellidae) türleri ülkemiz faunası için yeni kayıt niteliği taşımaktadır. Tetranychidae familyasından en yaygın tür olarak Tetranychus urticae Koch, 1836 saptanmış olup Aegyptobia mccormicki (Baker and Pritchard), 1954, A, tragardhi Sayed, 1950 ve Pentamerismus taxi (Haller), 1877 bunu izlemiştir. Tenuipalpid türleri için Cuppressae familyası en önemli konukçu bitki olarak gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
During 1995-1996, 580 samples were considered from ornamental shrubs and plants of the parks in Ankara this study 47 plants were examined and out of them 31 plants were infected by mites. İn totol 1 1 species were identified in the superfamily of Tetranychoidea in which 6 of them belong to Tetranychidae, while 5 of them in Tenuipalpidae. The species of Aegyptobia mccormicki (Baker and Pritchard), 1954; Aegyptobia tragardhi Sayed, 1950 (Tenuipalpidae: Aegyptobia) and Pentamerismus taxi (Haller), 1877 (Tenuipalpidae: Pentamerismus) were considered as new record for the Turkish acaro- fauna. Mean while Stenotarsonemus pallidus (Banks), 1901 (Tarsonemidae) was taken in to acount as a harmful mite inadditions to the Tetranychoidea species. Beside the phytophagous mites 9 beneficial mite species were identified during the surveys in Ankara. Allotrombium pulvinum Ewing (Trombidiidae) and Digamasellus presepum Berlese, 1918 (Digamasellidae) were specified as new species for the benificial mites founa of Turkey. Tetranychus urticae Koch, 1836 (Tetranychidae) is the most common phytophagous species followed by Aegyptobia mccormicki, Aegyptobia tragardhi and Pentamerismus taxi in Ankara from shrubs and plants of the parks. Cupressaceae is the most importent host plants for the Tenuipalpidae.