Dijital dönüşüm sürecinde lojistik firmalarının sağladığı hizmet kalitesinin belirlenmesi: Lojistik hizmet alan firmalar üzerine bir araştırma
Determining the service quality provided by logistics firms in the digital transformation process: A research on logistics service receivers
- Tez No: 766983
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞATAY KARAKÖY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Lojistik, Üretim Faaliyetleri, Hizmet, Digital Transformation, Logistics, Production Activities, Service
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
1990 yıllarının ortalarında başlayan internet devrimiyle beraber dünyada dijital bir dönüşüm başlamıştır. Böyle bir dijital dönüşüm sürecinin yaşanması, günlük hayatta ihtiyaç duyulan ana hizmetlerin yanında işletmelerde gelişen değişiklikleri de beraberinde getirmiştir. Bilhassa işletmelerin her bölümünde dijital yenilikler kullanılmaya başlanması, iş süreçlerine de olumlu bir şekilde yansımıştır. Bu yansıma işletmelerde verimlilik artışı, etkinlik, maliyetlerin azaltılması, şeffaflık ve açıklık olarak görülebilmektedir. Teknolojinin gelişim göstermesi, işletmelerde yeni teknolojik araç ve sistemlerinin kullanılmasına olanak tanımaktadır. Bu durum teknolojileri kullanan işletmelerin diğer işletmelerle olan rekabetinde bir avantaj sağlayabilmesi açısından önemli olmaktadır. Ayrıca bu durum işletmelerin lojistik faaliyetlerinde de dijital bir dönüşüm yapılması gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Bunun en önemli nedenlerinden biri ise günümüzdeki tüketicilerin ya da müşterilerin ürün ya da hizmetlerin ulaştırılabilmesi bakımından güvenli ve hızlı bir sistem tercih etmeleri olmaktadır. Özellikle internetin herkes tarafından sıkça kullanılabilir olması, alışveriş anlayışını da değişmesine neden olmakta ve müşterilerin düşük maliyet taleplerinde bulunmalarına sebep olmaktadır. Bu durum aynı zamanda işletmelerin sevkiyat sistemlerinde de oldukça yoğun bir rekabet ortamında bulunmalarına yol açmaktadır. Bu çalışmada lojistik alanında çalışmalarını sürdüren işletmelere, dijital dönüşümün ne gibi etkileri olduğunun, özellikle de çalışma şekillerinde ve lojistik faaliyetlerde ne gibi etkiler ortaya çıkardığının ve ileride ne gibi bir etkisinin olabileceğinin açıklanması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the internet revolution that started in the mid-1990s, a digital transformation is taking place in the world. Experiencing such a digital transformation process brings along the changes in businesses, as well as the main services needed in daily life. In particular, the use of digital innovations in every part of the enterprises reflects positively on business processes. This reflection can be seen as productivity increase, efficiency, cost reduction, transparency and openness in enterprises. The development of technology is important in terms of enabling the use of new technological tools and systems in enterprises,and providing an advantage in the competition of enterprises using these technologies with other enterprises. This situation reveals the necessity for businesses to experience a digital transformation in their logistics activities. One of the most important reasons for this is that today's consumers or customers want a secure and fast system in terms of delivering products or services. In particular, the fact that the internet is frequently used by everyone changes the shopping concept and causes customers to make low cost demands. This situation also causes enterprises to be in a highly competitive environment in their shipping systems. In addition, the study tries to analyze the effects of digital transformation on businesses that continue their activities in the field of logistics, especially in the way they work and in logistics activities, and what effect it may have in the future.