Konaklama işletmelerinde çalışanların iş motivasyonu ve işe bağlılık düzeylerinin incelenmesi: Tekirdağ ili
Investigation of work motivation and commitment levels of employees in accommodation facilities: Tekirdağ province
- Tez No: 767017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Konaklama İşletmeleri, Motivasyon, İşe Bağlılık, Tekirdağ İli, Tourism, Accommodation Establishments, Motivation, Commitment To Work, Tekirdağ Provice
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Hizmet sektörü içerisinde yer alan konaklama işletmeleri hem ekonomik katkıları hem sağladıkları istihdam gibi etkileriyle ulusal ekonomide önemli bir paya sahiptir. Konaklama işletmelerinde çalışanların iş motivasyonları ve işe bağlılıkları, işletmelerin hedeflerine ulaşmasını ve başarısını etkilemektedir. Özellikle hizmet sektörünün emek yoğun nitelikte olması nedeniyle ürün ile hizmet kalitesini, büyük ölçüde ürün ve hizmeti sunan insan faktörü belirlemektedir. Çalışanların motivasyonu ve işe bağlılıkları, işini yapmaya istekli olması, performanslarını ve dolayısıyla işletmenin performansını belirleyecek ölçüt olabilmektedir. Bu nedenle özellikle rekabet üstünlüğü ve başarılı bir konum elde etmek isteyen işletmeler, çalışanlarının iş motivasyonuna ve işe bağlılığına önem vermelidir. Bu çalışmada, konaklama işletmelerinde çalışanların iş motivasyonu ve işe bağlılık düzeyleri incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda konaklama işletmesi çalışanlarının iş motivasyonlarının arttıkça işe bağlılıklarının da arttığını göstermektedir. İş motivasyonu ile işe bağlılığın alt boyutları olan Devamlılık Bağlılığı, Normatif Bağlılık ve Duygusal Bağlılık arasında korelasyon analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda İş motivasyonu ile Devamlılık bağlılığı arasında, İş motivasyonu ve Normatif bağlılık, İş motivasyonu ile Duygusal bağlılık arasında ilişkiler saptanmıştır. Ayrıca İş motivasyonu ve işe bağlılık ile demografik değişkenler arasında da anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Otel çalışanlarının içsel motivasyonları yüksek iken dışsal motivasyonlarının düşük olduğu görülmüştür. Otel işletmelerinin, çalışanlarının dışsal motivasyonlarını arttırıcı önlemler alması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Accommodation businesses in the service sector have an important share in the national economy with both their economic contributions and the effects of employment they provide. Work motivations and work commitments of employees in accommodation businesses affect the achievement and success of businesses. Especially since the service sector is labor-intensive, the quality of products and services is largely determined by the human factor that provides the product and service. The motivation and commitment of the employees, their willingness to do their job can be the criteria that will determine their performance and thus the performance of the business. For this reason, businesses that want to achieve competitive advantage and a successful position should attach importance to the work motivation and work commitment of their employees. In this study, job motivation and job engagement levels of employees in accommodation establishments were examined. As a result of the analysis, it is seen that as the work motivation of the employees of the accommodation business increases, their commitment to the work also increases. Correlation analysis was conducted between work motivation and the sub-dimensions of work engagement, Continuance Commitment, Normative Commitment and Affective Commitment. As a result of the analysis, relationships were found between Work motivation and Continuance commitment, Work motivation and Normative commitment, Work motivation and Emotional commitment. In addition, significant relationships were found between work motivation and work commitment and demographic variables. It has been observed that while the intrinsic motivation of the hotel employees is high, their extrinsic motivation is low. Hotel businesses need to take measures to increase the external motivation of their employees.