Annelere yönelik hazırlanan davranış düzenleme programının okul öncesi dönemde problemli davranışlar sergileyen çocuklar üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of the behavior regulation program prepared for mothers on children who exhibit problematic behaviors in the preschool period
- Tez No: 767196
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE BİRGÜL CUMURCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anne eğitimi, Davranış problemleri, Duygusal problemler, Ebeveyn tutumu, Mother education, Emotional problems, Behavioral problems, Parental attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Bu çalışma; 3-6 yaş aralığı okul öncesi dönemde çocuğu olan annelere yönelik hazırlanan davranış düzenleme programının okul öncesi dönemde problemli davranışlar sergileyen çocuklar üzerindeki etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma ön test, son test ve kalıcılık testi kontrol gruplu deneysel desen olarak 2021-2022 eğitim öğretim yılı Mardin ili Artuklu ilçesi Milli Eğitim Bakanlığına bağlı anaokulu ve anasınıflarında yürütülmüştür. 3-6 yaş aralığı okul öncesi dönemde çocuğu olan annelere yönelik ''Problemli Davranış Yaklaşım Ölçeği-Anne Formu'' geliştirilip annelere Davranış Düzenleme Programı uygulanmıştır. Veriler için tanımlayıcı istatistiksel yöntemler (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma) kullanılmıştır. Bağımsız gruplarda kategorik değişkenlerin oranları arasındaki farklar Ki-Kare ve Fisher exact testleri ile iki bağımsız grup arasında verilerin karşılaştırılmasında anova, t-testi kullanılmıştır. Bulgular: Problemli Davranış Yaklaşım Ölçeği genel son test ve genel kalıcılık testi ölçümündeki artış anlamlıdır. Davranış Düzenleme Programının uygulanmasından sonra deney grubunda yer alan anneler üzerindeki etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: Annelere yönelik hazırlanan Davranış Düzenleme Programının okul öncesi dönemde problemli davranışlar sergileyen çocuklar üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study is intended to examine the effect of the behavioral regulation program for mothers who have children in the pre-school period, aged 3-6 years, on children who exhibit problematic behavior in the pre-school period. Material and Method: Research was conducted in kindergarten and kindergarten related to the Ministry of National Education in the 2021-2022 academic year of Mardin province of Artuklu as an experimental pattern with pre-test, final test and permanence test control group. The problem behavior approach Scale for mothers with children aged 3-6 years in the preschool period - Mother Form developed and the Code of Conduct Program was implemented. Data identifiable statistical methods are used in numbers, percent, average, standard deviation. The differences between the ratio of categorical variables in independent groups are that anoova, t-test was used to compare data between the Square and Fisher exact tests and the two independent groups. Results: The increase in the measurement of the problematic behavior approach Scale overall final test and overall permanence test is meaningful. The effect on mothers in the experimental group was statistically significant after the application of the behavior regulation program. Conclusion: It has been determined that the Behavioral Regulation Program for mothers has been effective on children who exhibit problematic behavior in the preschool period.