Okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 5-6 yaş çocukların dijital oyun oynama sıklıklarına göre kelime dağarcıklarının incelenmesi
Examination of vocabulary of 5-6 year-old-children attending pre-school education institution in terms of frequency of playing digital games
  1. Tez No: 767234
  2. Yazar: BURCU ALKIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELMA TUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, Dijital Oyun, Kelime Dağarcığı, Preschool, Digital Game, Vocabulary
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 5-6 yaş çocukların dijital oyun oynama sıklıklarının kelime dağarcıklarını yordama düzeyinin incelenmesidir. Araştırmada, nicel araştırma yöntemi genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubu, Denizli İli Merkezefendi İlçesi'nde bulunan bir bağımsız anaokuluna devam eden 5-6 yaşlarındaki 109 çocuktan oluşmaktadır. Araştırma için öncelikle ebeveynlerden araştırmacılar tarafından hazırlanan“Okul Öncesi Eğitim Kurumuna Devam Eden 5-6 Yaş Çocukların Dijital Oyun Oynama Sıklıklarının Belirlenmesi Formu”nu doldurmaları istenmiştir. Çocukların, dijital oyun oynama sıklıklarına göre gruplandırılmasının ardından dil becerilerini belirlemek amacıyla“Peabody Picture Vocabulary Test (Peabody Resim Kelime Testi)”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Ardından çocukların; yaş, cinsiyet, dijital oyunu kimin/kimlerin rehberliğinde oynadığı, dijital oyun oynamak için tercih ettikleri dijital araç, hafta içi ve hafta sonu dijital oyun oynama sıklıklarının kelime dağarcıklarını yordama düzeyi incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda, söz konusu bağımsız değişkenler arasında anlamlı ilişkilerin olduğu görülmüştür. Değişkenler birlikte çocukların kelime dağarcığı puanlarının varyansını %62 düzeyinde açıklamaktadır. Standardize edilmiş regresyon katsayısına göre, yordayıcı değişkenlerin çocukların kelime dağarcıkları üzerindeki göreli önem sırası hafta sonu dijital oyun oynama sıklığı ve hafta içi dijital oyun oynama sıklığı şeklindedir. Sadece hafta içi ve hafta sonu dijital oyun oynama sıklığının çocukların kelime dağarcıkları üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğu tespit edilmiştir. Ancak diğer değişkenlerin çocukların kelime dağarcıkları üzerinde önemli bir etkiye sahip olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the level of predicting the vocabulary of the frequency of playing digital games of 5-6 year old children attending pre-school education institutions. In the research, the relational survey model, one of the general survey models of the quantitative research method, was utilized. The sample group of the study consists of 109 children aged 5- 6 years attending an independent kindergarten in Merkezefendi District of Denizli Province. For the research, in the first place, parents were asked to fill in the“Form for Determining the Frequency of Playing Digital Games for 5-6 Years Old Children Attending Pre-School Education Institution”prepared by the researchers. After the children were grouped according to their frequency of playing digital games, the Peabody Picture Vocabulary Test was used as a data collection tool to determine their language skills. Then, following properties of children in the research were analyzed; children's age and gender, who played the digital game under the guidance of whom, the digital tool they preferred to play the digital game, the frequency of playing digital games on weekdays and weekends, and the level of predicting their vocabulary. The results of the study indicated that there were significant relationships between the mentioned independent variables. The variables in the study elucidate the variance of children's vocabulary scores at the level of %62. According to the standardized regression coefficient, the relative importance of the predictive variables on children's vocabulary is the frequency of playing digital games on weekends and the frequency of playing digital games on weekdays. It has been ascertained that the frequency of playing digital games only on weekdays and weekends is a significant predictor of children's vocabulary. However, it can be said that other variables do not have a significant effect on children's vocabulary.