7.sınıf sosyal bilgiler dersinde 5N1K yöntemi ile ders sonlandırmanın öğrencinin akademik başarısı ve kalıcılığına etkisi
The effect of ending the course with the WH-QUESTIONS Method on the students academic success and permanentity in the 7th grade social course
  1. Tez No: 767323
  2. Yazar: RAMAZAN ÇAPRAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MEYDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 5N1K Yöntemi, Öğrenme Stratejileri, Sosyal Bilgiler Dersi, Sosyal Bilgiler Öğretimi, Sosyal Bilgiler Üniteleri, WH-QUESTIONS, Learning Strategies, Social Studies Lesson, Social Studies Teaching, Social Studies Units
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma sosyal bilgiler dersi eğitiminde 5N1K Yöntemi ile ders sonlandırmanın öğrencilerin akademik başarısı ve kalıcılığı üzerine etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Araştırma, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının 2. yarıyılında, Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı olan Akdere İmam Hatip Ortaokulu ile Mahzemin İmam Hatip Ortaokulunda öğrenim gören 7. sınıf öğrencileri üzerinde yürütülmüştür. Ön test uygulaması yapılan 4 sınıftan puan ortalamaları birbirine en yakın olan Mahzemin İmam Hatip Ortaokulu 7/A Şubesi, Mahzemin İmam Hatip Ortaokulu 7/B şubesi ve Akdere İmam Hatip Ortaokulu 7/A şubesi, Akmescit Garip Altemel Ortaokulu 7/A şubesi örnekleme alınmıştır. Hangi sınıfın deney grubu ve hangi sınıfın kontrol grubu olacağı random atama ile belirlenmiştir. Buna göre Akdere İmam Hatip Ortaokulu 7/A Şubesi deney grubunu, Mahzemin İmam Hatip Ortaokulu 7/A Şubesi ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Alt problemlerde ifade edilen durumlara ilişkin istatistiksel analizler SPSS for Windows paket programında gerçekleştirilmiştir. İstatiksel analizler sonucunda aşağıdaki bulgular elde edilmiştir: 1. Kontrol grubunun ön test-son test sonuçları karşılaştırıldığında kontrol grubunun ön test ve son testi arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. 2. Deney grubunun ön test-son test sonuçları karşılaştırıldığında deney grubunun son testi lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. 3. Deney ve kontrol grubu son test sonuçları karşılaştırıldığında her iki grubun son test sonuçları arasında anlamlı bir farklılık yoktur. 4. Deney ve kontrol grubunun kalıcılık testi sonuçları karşılaştırıldığında deney grubu ve kontrol grubu kalıcılık testi arasında anlamlı bir farklılık yoktur 5. Deney grubu son test-kalıcılık testi sonuçları karşılaştırıldığında son test ve kalıcılık testi arasında deney grubunun son testi lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. 6. Kontrol grubu son test ve kalıcılık testi sonuçları karşılaştırıldığında son test ve kalıcılık testi arasında anlamlı bir farklılık yoktur. Araştırma sonucunda ulaşılan bulgulara dayanarak, gelecekte yapılacak araştırmalar için çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to work on the academic and permanence of completing the courses with the WH-QUESTIONS Method in social studies education. The research is comprehensive about the 7th education in Akdere Imam Hatip Secondary School and Mahzemin Imam Hatip Secondary School, which are affiliated to Kayseri Provincial Directorate of National Education, in the 2nd year of 2020-2021 education and training. Mahzemin Imam Hatip Secondary School 7/A Branch, Mahzemin Imam Hatip Secondary School 7/B store, Akdere Imam Hatip Secondary School 7/A store, Akmescit Garip Altemel Secondary Secondary School 7/A branch were taken as the sample from the 4 classes that were the pre-test application. Which class's experimental group and which class's control group is made by random assignment. Accordingly, Akdere Imam Hatip Secondary School 7/A Branch Imam Hatip Secondary School 7/A Branch formed control groups. Evaluations according to the concept of expression in subproblems can be performed in SPSS for Windows. In terms of statistical analysis, it has been ensured: 1. When the pretest-posttest results of the control group were compared, no significant difference was found between the pretest and posttest of the control group. 2. When the pretest-posttest results of the experimental group were compared, a significant difference was found in favor of the posttest of the experimental group. 3. When the post-test results of the experimental and control groups are compared, there is no significant difference between the post-test results of both groups. 4. When the permanence test results of the experimental and control groups are compared, there is no significant difference between the retention test of the experimental group and the control group. 5. When the posttest permanence test results of the experimental group were compared, a significant difference was found between the posttest and the permanence test in favor of the posttest of the experimental group. 6. When the control group posttest and retention test results are compared, there is no significant difference between posttest and retention test. Based on the findings obtained as a result of the research, various suggestions were made for future research.