Opiyat Kullanım Bozukluğu olan erkek hastalarda bağımlılık şiddeti ile dürtüsellik, bilişsel esneklik ve tepki ketleme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between addiction severity and impulsivity, cognitive flexibility and response inhibition in male patients with Opiate Use Disorder
- Tez No: 767415
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİYE DEFNE TAMAR GÜROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık Şiddeti, Yürütücü İşlevler, Bilişsel Esneklik, Tepki Ketleme, Dürtüsellik, Addiction Severity, Executive Functions, Cognitive Flexibility, Response Inhibition, Impulsivity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Opiyat kullanım bozukluğu gittikçe yaygınlığı artan bir sağlık sorunudur. Bu sorun ele alınırken beraberinde getirdiği problemlerin de incelenmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, opiyat kullanım bozukluğu tanısına sahip erkek hastaların bağımlılık şiddetinin dürtüsellik, bilişsel esneklik ve tepki ketleme işlevleri açısından değerlendirilmesidir. Çalışma, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM biriminde yatarak tedavi gören ve DSM-5 kriterlerine uygun olarak opiyat kullanım bozukluğu tanısı olan 60 erkek hasta ile yapılmıştır. Çalışmada ölçüm aracı olarak; Sosyodemografik Veri Formu, Bağımlılık Profil İndeksi (BAPİ), Barratt Dürtüsellik Ölçeği (BDÖ-11), Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Wisconsin Kart Eşleme Testi, Stroop Testi TBAG Formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda bağımlılık şiddeti ile dürtüsellik arasında pozitif yönlü ilişki bulunurken bağımlılık şiddeti ile bilişsel esneklik ve tepki ketleme arasında ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The opioid use disorder is an increasingly prevalent health problem. While addressing this problem, the problems it brings should also be examined. The aim of this study is to evaluate the severity of the addiction in male patients with a diagnosis of the opiate use disorder in terms of impulsivity, cognitive flexibility and response inhibition functions. The study was conducted with 60 male patients diagnosed with the opiate use disorder in accordance with DSM-5 criteria, who were hospitalized in the AMATEM unit of Erenköy Psychiatric and Neurological Diseases Training and Research Hospital. As a measurement tool in the study; Sociodemographic Data Form, Addiction Profile Index (API), Barratt Impulsivity Scale (BDI-11), Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, Wisconsin Card Sorting Test, Stroop Test TBAG Form were used. As a result of the research, there was a positive relationship between addiction severity and impulsivity, but no relationship was found between addiction severity and cognitive flexibility and response inhibition.