Sağlık turizmi paydaşlarının sağlık turizmi potansiyel ve uygulamalarına yönelik tutum, yaklaşım ve önerileri: Alanya örneği
Health tourism stakeholders' attitudes, approaches and recommendations on the health tourism potential and its applications: The example of Alanya
  1. Tez No: 767518
  2. Yazar: ÜMİT KUZKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ENES SÖZEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ FİKRET IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Turizm, Healtcare Management, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Paydaş Görüşleri, Alanya, Health Tourism, Stakeholder Opinions, Alanya
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma Alanya sağlık kuruluşları örneğinde sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren kurum yöneticilerinin sağlık turizmi potansiyel ve uygulamalarına yönelik tutum, yaklaşım ve önerilerini ortaya koymak istemektedir. Ekonomik ve sosyal boyutları ile sağlık turizmi tüm dünya ile Türkiye'nin de payını artırmak istediği stratejik bir sektördür. Gerçekleşen büyüme rakamları potansiyele kıyasla yetersiz kalmaktadır. Nitel araştırma yönteminin benimsendiği bu çalışmada birincil verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Amaçlı örneklem tekniklerinden ölçüt örnekleme tekniği kullanılmıştır. Evreni temsil yeteneğine sahip bir örneklem seçimi için tüm paydaşlara ulaşılmaya çalışılmış ve 21 sağlık turizmi yöneticisi örnekleme dahil edilmiştir. Toplanan verilere betimsel yöntemlerle nitel analiz uygulanmıştır. Alanya'nın güneşli gün sayısının fazlalığı, dünyada turizm alanında marka şehir olması, çok miktarda yatak kapasitesi, yerleşik yabancıların çok sayıda olması, iyi yetişmiş ve dil bilen hekimler gibi sağlık turizmi potansiyelini artıracak birçok etmen bulunmaktadır. Bununla birlikte özellikle yardımcı sağlık personelinin dil konusundaki eksikliklerin giderilmesi, sağlık turizmi alanındaki yatırımların artırılması, stratejik pazarlama yönetimine öncelik verilmesi, kamu ve özel sektör iş birliğinin artırılması Alanya'yı dünyada önemli sağlık turizmi destinasyonlardan birisi haline getirecektir.
Özet (Çeviri)
This study, which is prepared as a master's thesis, wants to reveal the attitudes, approaches and suggestions of the managers of the institutions operating in the field of health tourism, towards the potential and practices of health tourism in the example of Alanya health institutions. With its economic and social dimensions, health tourism is a strategic sector in which Turkey and the world want to increase its share. The actual growth figures are insufficient compared to the potential. In this study, in which the qualitative research method was adopted, semi-structured interview technique was used to collect primary data. Criterion sampling technique, one of the purposeful sampling techniques, was used. All stakeholders were tried to be reached for the selection of a sample capable of representing the universe and 21 health tourism managers were included in the sample. Qualitative analysis was applied to the collected data with descriptive methods. There are many factors that will increase the health tourism potential of Alanya, such as the high number of sunny days, being a brand city in the world tourism, a large bed capacity, a large number of resident foreigners, well-trained and multilingual doctors. In addition to this, especially eliminating the deficiencies in the language of the assistant health personnel, increasing the investments in the field of health tourism, giving priority to strategic marketing management, increasing the cooperation between the public and private sectors will make Alanya one of the important health tourism destinations in the world.