Tüketim ve sanal kimlik bağlamında yoga ve sosyal medya: Instagram örneği
Yoga and social media in context of consumption and virtual identity: Instagram example
  1. Tez No: 767530
  2. Yazar: ZEYNEP FERAHKÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE ZEYNEP GÜDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Hedonizm, Kimlik, Sanal Kimlik, Sağlıklı Yaşam, Tüketim Kültürü, Hedonism, Identity, Virtual Identity, Healthy Living, Consumption Culture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada tüketim kültürünün, bugünün hızla değişen koşullarında bireyin kimlik inşasına ve bu kimliklerin dönüşümüne ne gibi etkileri olduğunun etkileri araştırılmaktadır. Geçmişten günümüze insan ilişkileri, ihtiyaçlar, yaşam olanakları, iletişim şekilleri, üretim ve tüketim alışkanlıkları sürekli değişime uğramaktadır. Modern dönemle birlikte tüketim alışkanlıklarının değişmesi, bireyin tüketim yoluyla sosyal gruplara dahil olma, statü elde etme gibi hedefler oluşturmasına neden olmaktadır. Yirmi birinci yüzyıla gelindiğinde gelişen dijital teknoloji ve sosyal medyanın etkisi, bireylerin tüketim şeklini de tamamen değiştirmiştir. Bu bakımdan birey, dijitalleşen dünyada kendine yeni sanal kimlikler edinmeye başlamaktadır. Sosyal medyanın en güçlü ayaklarından biri olan Instagram, bireyin kimlik ediniminde yeni bir medya ortamı sunmaktadır. Bu çalışmada günümüzde popülerleşen zinde yaşam pratiklerinden yoganın; hedeflenen ruhsal, zihinsel ve bedensel denge, bütünlük anlayışından çıkarak, bedensel imajlara ve dijital kimliklere nasıl dönüştüğü incelenmektedir. Birinci bölümde tarihsel süreç içerisinde tüketim biçimlerinin değiştirdiği kültürel değerler ile kimlik inşasında gelinen son nokta olan dijital kimlik kavramları açıklanmaktadır. İkinci bölümde popülerleşen yoga akımının ortaya çıkışından günümüze kadar gelen felsefesi ve amacı ortaya konulmaktadır. Bu çalışmada; Türkiye'de yaşayan, yoga pratikleri yapan, Ağustos 2021-Ağustos 2022 tarihleri arasında paylaşım yapan beş kadın instagram kullanıcısının kullanım pratiklerinin göstergebilimsel analizi yapılmıştır. Buradan yola çıkılarak bu kullanıcıların yoga pratiği yapma motivasyonlarında paylaştıkları görsel ve metinsel içeriklerin çözümlemesi yapılarak, tüketim yoluyla ortaya çıkan dijital kimlikler saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effects of consumption culture on the individual's identity construction and the transformation of these identities in today's rapidly changing conditions. From past to present, human relations, needs, life opportunities, communication patterns, production and consumption habits are constantly changing. The change in consumption habits with the modern period causes individuals to create goals such as inclusion in social groups and achieving status through consumption. In the twenty-first century, the impact of digital technology and social media has completely changed the way individuals consume. In this respect, the individual starts to acquire new virtual identities in the digitalized world. Instagram, one of the most powerful pillars of social media, offers a new media environment for the individual's identity acquisition. In this study, it is examined how yoga, one of the fit life practices that has become popular today, has transformed from the targeted spiritual, mental and physical balance and integrity understanding into bodily images and digital identities. In the first section, the concepts of cultural values changed by consumption patterns in the historical process and digital identity, which is the last point in identity construction, are explained. In the second part, the philosophy and purpose of the popularized yoga movement from its emergence to the present day are revealed. In this study, a semiotic analysis of the usage practices of five female Instagram users living in Turkey, practicing yoga and posting between August 2021 and August 2022 was conducted. Based on this, the visual and textual contents shared by these users in their motivations for practicing yoga were analyzed and the digital identities emerging through consumption were tried to be determined.