Üniversite öğrencilerinde algılanan stres ile psikolojik iyilik hali arasındaki ilişkide stresle başa çıkmanın rolü
The role of dealing with stress in the relationship between perceived stress in college students and psychological goodness
  1. Tez No: 767579
  2. Yazar: ÇAĞRI FURKAN SARIHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Stres, Psikolojik İyilik Hali, Stresle Başa Çıkma, Perceived stress, psychological goodness state, dealing with stress
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Stres hayatın kaçınılmaz bir yönüdür ve bireyler günlük olarak çeşitli stres faktörlerine maruz kalmaktadır. Gerginlik, bireyin dış ve iç dünyaları arasındaki, duygusal ve fiziksel stresle sonuçlanan bir çatışmadan kaynaklanmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinde algılanan stres ile psikolojik iyilik hali arasındaki ilişkide stresle başa çıkmanın rolü incelenmesidir. Çalışmanın evreni 2022-2023 yılları arasında KKTC'de ikamet eden öğrencilerden oluşturulmuştur. Araştırmanın örneklemi ise gelişigüzel örnekleme yöntemiyle ile seçilen 18 yaş ve üzeri 350 katılımcıdan oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcıların bilgilerini toplamak amacıyla, Demografik Bilgi Formu, Algılanan Stres Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Ölçeği ve Psikolojik İyilik Hali Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın bulgusunda algılanan stres ile çevre ile ilişkilerde hakimiyet kurma, kendini kabul etme, diğerleri ile olumlu ilişkiler kurma, özerklik ve psikolojik iyilik hali düzeyleri arasında orta ve güçlü düzeyde negatif yönlü ve anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Algılan stres ile kişisel gelişim düzeyleri arasında zayıf düzeyde negatif yönlü ve anlamsız bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda Stresle başa çıkma yöntemlerini, algılanan stresi ve psikolojik iyi oluşu artırmak için psiko-eğitim programları, seminerler, sosyal etkinlikler, etkili başa çıkma ve algılanan stres düzeylerini geliştirmeye yönelik grup çalışmaları yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Stress is an inevitable aspect of life and individuals are exposed to various stress factors daily. Strain is due to a conflict resulting in emotional and physical stress between the individual's external and internal worlds. In this context, the aim of the study is to examine the role of dealing with stress in the relationship between perceived stress in university students and psychological goodness. The universe of the study was formed from students who reside in the TRNC between 2022-2023. The sample of the study consists of 350 participants of 18 years of age and older chosen by a haphazard sampling method. In order to gather participants' information in the study, the demographic information form was used in the scale of the perceived stress, the scale of stress and the state of psychological well-being. In the finding of the study, it has been identified in medium and powerful negative and significant relationships between the perceived stress and environmental relations with environmental relations, self-accepting, making positive relationships with others, autonomy and psychological goodness levels. It has been found that the perceived stress is a weak level of negative and pointless relationship between personal development levels. In this context, group studies can be carried out to improve psycho-education programs, seminars, social events, effective coping and perceived stress levels to increase the methods of coping with stress, perceived stress and psychological wellness.