Bir futbol kulübündeki kadın futbolcularda karbonhidrat alımının engelleyicileri ve kolaylaştırıcıları: Nitel bir çalışma
Inhibitors and facilitators of carbohydrate intake in female footballers in a football club: A qualitative study
- Tez No: 767660
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET TURABİ YERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Sporcu Beslenmesi, Karbonhidrat, Futbol, Kadın Futbolcu, Beden Algısı, Sports Nutrition, Carbohydrate, Football, Female Footballer, Body Perception
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Sporcuların beslenmesinde enerji dengesinin sağlanması, performans ve sağlık açısından, özellikle de kadın sporcular için büyük önem taşımaktadır. Popüler bir spor olan futbolda futbolcuların enerji (dolayısıyla karbonhidrat) ihtiyacının arttığı öte yandan genellikle enerji alımının ihtiyacı karşılar düzeyde olmadığı bilinmektedir. Bu araştırma, kadın futbolcuların karbonhidrat alımının engelleyicilerini ve kolaylaştırıcılarını ortaya çıkartmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Türkiye'de kadın futbolu alanının en üst lig kategorisinde yer alan Kadınlar Süper Ligi'ndeki bir futbol kulübünün 18 ile 30 yaş arası, 17 oyuncusu ile yapılmıştır. Araştırma nitel olarak tasarlanmıştır. Araştırma için veriler odak grup görüşmeleri neticesinde elde edilmiştir. Yüz yüze yapılan görüşmelerde verilerin toplanabilmesi için araştırmacılar tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış sorular ve sosyodemografik bilgilerin yer aldığı form kullanılmıştır. Verilerin analizinde tematik analiz yöntemi seçilmiş ve NVivo 11 Plus nitel araştırma veri programı kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda kadın futbolcuların karbonhidrat alımına ilişkin anlayışı ve tutumu, bedeni hakkındaki düşüncesi öğrenilmiştir. Katılımcılardan bazılarının karbonhidrat alımının önemi üzerinde durduğu gözlenmişken bazılarının ise alım konusunda kaygılı olduğu gözlenmiştir. Katılımcıların karbonhidrat alımının engelleyicileri ve kolaylaştırıcıları ortaya çıkartılmış, kadın futbolcuların karbonhidrat alımını kolaylaştırıcı öneriler geliştirmeye yarayacak ipuçları elde edilmiştir. Katılımcıların çoğunun kilo alımı konusunda kaygılı olduğu, beden memnuniyetsizliği yaşadığı ve bu faktörlerin, onların beslenme yaklaşımını belirlemede etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Katılımcıların beden algısının beslenmeye yönelik tutumunu etkilediği gözlenmiştir. Kadın futbolcuların bazılarında gözlemlenen karbonhidrat içeren yiyecekleri daha az tüketme eğilimi, onların yetersiz enerji almasına sebebiyet verebilmekte, onları performans ve sağlık açısından olumsuz etkileyebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Ensuring energy balance with the nutrition of athletes is of great importance in terms of performance and health, especially for female athletes. It is known that in football, which is a popular sport, the energy (hence carbohydrate) need of football players increases, on the other hand, energy intake is generally not at a level that meets the need. This research was carried out to reveal the inhibitors and facilitators of carbohydrate intake of female football players. The research was conducted with 17 players between the ages of 18 and 30 of a football club in the Women's Super League, which is in the top league category of women's football in Turkey. The research was designed qualitatively. The data for the research were obtained via focus group interviews. In order to collect data in face-to-face interviews, semi-structured questions prepared by the researchers and a form containing sociodemographic information were used. In the analysis of the data, the thematic analysis method was chosen and the NVivo 11 Plus qualitative research data program was used. As a result of the research, the understanding and attitude of female football players regarding carbohydrate intake and their thoughts about their bodies were obtained. It was observed that some of the participants emphasized the importance of carbohydrate intake, while others were concerned about intake. The inhibitors and facilitators of the carbohydrate intake of the participants were revealed, and clues were obtained to develop suggestions to facilitate the carbohydrate intake of female football players. It was revealed that most of the participants were worried about weight, experienced body dissatisfaction, and these factors were effective in determining their nutritional status. It was observed that the body perception of the participants affected their attitudes towards nutrition. The tendency to consume less carbohydrate-containing foods observed in some of the female football players may cause them to receive insufficient energy and affect them negatively in terms of performance and health.