Farklı protein seviyeli karmaların süt emme dönemindeki kuzuların gelişmelerine etkileri üzerinde bir araştırma
- Tez No: 76773
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Growth of lambs, creep feeding, live weight gain, feed consumptions
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 29
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FARKLI PROTEİN SEVİYELİ KARMALARIN SÜT EMME DÖNEMİNDEKİ KUZULARIN GELİŞMELERİNE ETKİLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Mine Meltem ATAK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Necati IŞIK 1998, Sayfa: 21 Jüri: Prof. Dr. Necati IŞIK Prof. Dr. Turan TOKER Doç. Dr. Şafak POLATSÜ Bu araştırmada, farklı protein seviyeli karmaların süt emme dönemindeki kuzuların gelişmelerine olan etkisi incelenmiştir, Araştırma ille de France x Akkaraman melezi kuzuları ile yapılmış ve bu amaçla her birinde 11, 10 ve 12 baş kuzu içeren 3 deneme grubu oluşturulmuştur. Her deneme grubu 2 alt gruptan oluşturularak, 6 alt grup oluşturulması sağlanmıştır. Deneme gruplarına 3 farklı ham protein seviyesine sahip yoğun yem karmaları kullanılmıştır. 4 haftalık yaşta denemeye alınan kuzular, 8 haftalık yaşa kadar devam eden bu denemede grupların ortalama günlük canlı ağırlık artışları, deneme gruplarında sırasıyla 0.467 kg, 0.390 kg ve 0.379 kg olmuştur. Deneme gruplarının günlük ortalama yoğun yem tüketimleri 0345 kg, 0.322 kg ve 0.295 kg olmuştur. Grupların günlük ortalama kuru yonca otu tüketimleri 0.034 kg, 0.040 kg ve 0.037 kg olarak bulunmuştur. Yapılan istatistiki analizler sonucunda, ortalama günlük ağırlık artışları, günlük yem tüketimleri bakımından gruplar arası farklılıkların istatistiki açıdan önemsiz olduğu saptanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Kuzu büyütme, creep feeding, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF THE COMPOUND FEEDS WHICH INCLUDE DIFFERENT CRUDE PROTEIN LEVELS ON GROWTH OF LAMBS IN SUCKLING PERIOD Mine Meltem ATAK Ankara University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof.Dr.Necati IŞIK 1998, Page: 21 Jury: Prof.Dr.Necati IŞIK Prof.Dr.Turan TOKER Assoc.Prof.Dr.Şafak POLATSÜ In this research, the effects of the compound feeds which include different crude protein levels (19, 16 and 13 % crude protein respectively) on growth of lambs in suckling were investegated. For this purpose, 11, 10 and 12 heads ille de France x Akkaraman crossbreed lambs were divided into 3 groups and were fed with 3 concantrates that include different crude protein. At the and of the experiment avarage weight gains of the Iambs in experimental period were established as 0.467 kg, 0.390 kg and 0.379 kg (P>0.05) respectively. The lambs daily avarage concentrate feed intake in the groups were found as 0.345 kg, 0.322 kg and 0.295 kg (P>0.05) respectively and the lamb's avarage alfalfa hay intake were found as 0.034 kg, 0.040 kg ve 0.037 kg respectively. Statistical analysis showed that the differences for live weight gains and daily feed intakes among the groups were non significant.