Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji kliniği tarafından takip edilen HIV enfekte hastalarda geç tanının klinik, laboratuvar bulguları ve tedavi yanıtı üzerine etkilerinin incelenmesi
Clinical, laboratory findings and treatment response of late diagnosis in HIV-infected patients followed by Ankara Training and Research Hospital infectious diseases and clinical microbiology clinic
- Tez No: 767793
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM ATAMAN HATİPOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: HIV, geç tanı, virolojik yanıt, immünolojik yanıt, morbidite
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: HIV enfeksiyonu; kronik multisistemik bir enfeksiyon hastalığıdır. Son yıllarda bu hastalık ile ilgili tanı ve tedavi metotlarında hızlı bir ilerleme kaydedilmiştir. Duyarlılık ve özgüllüğü yüksek tanı yöntemleri ile enfekte olan hastaların erken evrede saptanması mümkün olmuş ve antiretroviral tedavi (ART) ile beklenen yaşam sürelerinde uzama sağlanmıştır. Tüm bu gelişmelere rağmen hastaların bir kısmında geç dönemde tanı konulabilmektedir. Geç tanı alan olgularda morbidite ve mortalitede artış ile birlikte bulaş riskinin uzun dönemde devam etmesi tüm dünyada önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Bu çalışmada SBÜ Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği'nde takip edilen HIV enfekte hastalarda geç tanının klinik, laboratuvar bulguları ve tedavi yanıtı üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Ocak 2000 - Eylül 2021 tarihleri arasında kliniğimizde takip ve tedavisi yapılan HIV enfekte hastaların dahil edildiği çalışmamız retroprospektif kohort çalışması olarak planlandı. Hastaların sosyodemografik, klinik ve laboratuvar bilgileri ve tedavileri kayıt altına alındı. Hastalar; başvuru sırasındaki CD4+ T lenfosit sayısına göre erken tanı (CD4 lenfosit sayısı>350 /mm³) ve geç tanı (CD4 lenfosit sayısı ≤350/mm³) alan HIV enfekte olgular olarak iki gruba ayrıldı. Geç tanı alan HIV enfeksiyonlu olgular ise CD4 lenfosit sayısı 350-200/mm³ ve 0,05). Sonuç: HIV/AIDS farkındalığı artmış olmasına rağmen hastalığın geç dönemlerinde başvuran ve tanı alan hasta oranları hala yüksektir. Araştırmamızda geç tanı alan hastaların daha ileri yaşta, eğitim seviyeleri daha düşük, çoğunlukla evli bireyler olduğu, ek komorbid hastalıkların, eşlik eden fırsatçı enfeksiyonların daha çok olduğu görülmüştür. Geç tanı alan hastalarda tedavi sonrası virolojik supresyon ve immünolojik yanıt beklenenden daha düşük saptanmıştır. Geç tanı alan hastalarda klinik, tedavi yanıtı ve laboratuvar bulguları daha kötü olup HIV ilişkili morbidite ve mortalite daha yüksektir. Bu sebeple hastalara erken dönemde tanı konulması ve tedavi başlanması amaçlanmalı ve sağlık sistemlerine erişim kolaylaştırılmalıdır. Erken tanı ve tedavinin yaygınlaştırılması ile AIDS salgınını sona erdirme yolunda en önemli adım atılmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: HIV infection; is a chronic multisystemic infectious disease. In recent years, a rapid progress has been made in the diagnosis and treatment methods related to this disease. It became possible to detect infected patients at an early stage with high-sensitivity and specificity diagnostic methods and antiretroviral therapy (ART) extended their life expectancy. The long-term risk of transmission continues to be an important problem all over the world with the increase in morbidity and mortality in patients with late diagnosis. In this study, it was aimed to investigate the effects of late diagnosis on clinical, laboratory findings and treatment response in HIV-infected patients followed up in SBU Ankara Training and Research Hospital Infectious Diseases and Clinical Microbiology Clinic. Materials and methods: Between January 2000 and September 2021, 212 HIV-infected patients who underwent follow-up and treatment in our clinic were included in our study and our study was planned as a retroprospective cohort study. Sociodemographic, clinical and laboratory information of these patients were recorded. Patients; According to the CD4+ T lymphocyte count at the time of admission, HIV infected cases who received early diagnosis (CD4 lymphocyte count≥350/mm³) and late diagnosis (CD4 lymphocyte count