Çipura (Sparus aurata Linneaus, 1758) balıklarında görülen myxosporean enfeksiyonlarının farklı yöntemler ile teşhisi
Diagnosis of myxosporean infections in sea bream (Sparus aurata Linneaus, 1758) by different methods
- Tez No: 767803
- Danışmanlar: PROF. DR. HAŞMET ÇAĞIRGAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Çipura, Sparus aurata, Balık parazitleri, Myxozoa, Ceratomyxa, Gilthead seabream, Sparus aurata, Fish parasites, Myxozoa, Ceratomyxa
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu tez çalışmasında yetiştiriciliği yapılan çipura balıklarının safra kesesini enfekte eden iki farklı Ceratomyxa türünün (Ceratomyxa sp.1 ve Ceratomyxa sp.2) morfolojik ve moleküler düzeyde tanımlaması yapılmıştır. Tespit edilen iki parazitin hem kendi aralarında hem de bilinen diğer Ceratomyxa türleri ile morfolojik ve morfometrik farklılıklara sahip olduğu belirlenmiştir. 18S rDNA dizi sonuçlarına bağlı olarak Ceratomyxa sp.1'in daha önce tanımlanan Ceratomyxa sp. 2 ex Sparus aurata ile aynı tür olduğu, Ceratomyxa sp.2 türünün ise GenBank veri tabanında bulunan diğer tüm Ceratomyxa türlerine ait DNA dizilerinden farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Filogenetik analizler sonucunda mevcut iki türün Akdeniz Bölgesi'nde farklı konaklardan rapor edilmiş diğer Ceratomyxa türleri ile kümelendiğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma Türkiye'de yetiştiriciliği yapılan çipura balıklarından morfolojik ve moleküler yöntemler kullanılarak tanımlanan Ceratomyxa türlerinin ilk raporu niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, morphological and molecular identification of two different Ceratomyxa species (Ceratomyxa sp.1 and Ceratomyxa sp.2) infecting the gallbladder of cultured gilthead sea bream (Sparus aurata) were described. It was determined that present parasites had morphological and morphometric differences both among themselves and with the other known Ceratomyxa species. According to the results of 18S rDNA sequence, Ceratomyxa sp.1 was determined to be the same species as the previously described Ceratomyxa sp.2 ex Sparus aurata and Ceratomyxa sp.2 was found to be different from all other Ceratomyxa sp. DNA sequences in GenBank. Phylogenetic analysis revealed that the two described species cluster with other Ceratomyxa species reported from different hosts in the Mediterranean region. This study is the first report of Ceratomyxa species identified with morphological and molecular methods from cultured gilthead sea bream in Turkey.