Koruma kullanım ilkeleri çerçevesinde Beynam Muhafaza Ormanının rekreasyonel kaspasitesinin saptanması üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 76825
  2. Yazar: SULTAN GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Beynam, muhafaza ormanı, koruma-kullanım, rekreasyon, taşıma kapasitesi, Beynam, protection forest, protection land-use principle, recreation, carrying
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KORUMA KULLANIM İLKELERİ ÇERÇEVESİNDE BEYNAM MUHAFAZA ORMANI'NIN REKREASYONEL TAŞIMA KAPASİTESİNİN SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Sultan GUNDUZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Nevin AKPENAR 1998, Sayfa: 188 Jüri : Doç. Dr. Nevin AKPINAR Prof. Dr. Sümer GÜLEZ Doç. Dr. Oğuz YILMAZ Bu araştırma, Ankara Kenti yakın çevresinde yer alan, kalıntı ormanı niteliğindeki Beynam Muhafaza Ormanı'nda alanın sürdürülebilir kullanımının sağlanması ve bu süreçte önemli bir araç olan rekreasyonel taşıma kapasitesinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu çerçevede, öncelikle koruma kullanım ilkesi, rekreasyon olgusu ve taşıma kapasitesi kavramları ortaya konulmuştur. Araştırma alanında doğal özelliklerin, ulaşım olanaklarının, yasal mevzuat çerçevesinde mevcut durumun ve orman içi rekreasyon alanında yürütülen faaliyetlerin belirlenmesi, bununla birlikte geçmiş dönemde alan için hazırlanan plan ile bugünkü kullanımların karşılaştırılması çalışmanın önemli aşamalarından birini oluşturmaktadır. Yürütülen bu çalışmalar ışığında,“Yer Örtüsü İndeksi”yöntemi Beynam Muhafaza Ormanı özelinde değerlendirilmiş ve alanın rekreasyonel taşıma kapasitesi belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, mevcut kullanım şekillerinin Beynam Muhafaza Ormanı'nda sürdürülebilir kullanımını riske atıldığı gerçeği saptanarak, alanın ekolojik açıdan varlığını koruyabilmesi ve iyileştirebilmesi amacıyla çalışmaların yapılması gerektiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Beynam Muhafaza Ormanı'nın özellikle günübirlik kullanıma açık kesiminde alınması gereken önlemler ve öneriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON THE DETERMINATION OF RECREATION CARRYING CAPACITY OF BEYNAM FOREST IN THE FRAME OF PROTECTION AND LANDUSE PRJNCD7LES Sultan GUNDUZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nevin AKPINAR 1998, Page: 188. Jury : Assoc. Prof. Dr. Nevin AKPINAR Prof. Dr. Sümer GÜLEZ Assoc. Prof. Dr. Oğuz YILMAZ This research aims to enable the sustainable development in Beynam Protection Forest which shows the characteristics of a relic forest locating within the close vicinity of Ankara via using the instrument of determination of recreational carrying capacity. In this context, the study begins with the elaboration of the concepts of protection and land- use, recreational development and carrying capacity. One of the elementary phases of the study includes the researches on the natural characteristics of the site, the means of transportation, the facilities conducted in the forest recreational area and the situation of the site within the existing legal framework along with the comparisons between the previously prepared land-use plan and the existing land-use practices. In the light of these researches, the method of“Ground Cover Index”is used in the case of Beynam Forest to determine its carrying capacity. The study results with the evaluation that the sustainable development concept in Beynam Forest is hardly to be achieved and it is required to conduct special efforts to protect and improve the ecological existence of the site. As a conclusion, the measures to be taken and the proposals are set forth to enable sustainable development, especially in the daily used parts of Beynam Forest.