Isınma protokollerinde uygulanan farklı germe tekniklerinin taekwondo sporcularında sportif performans üzerine akut etkilerinin incelenmesi
Investigation of acute effects of different stretching techniques applied in WARM-UP protocols on sports performance in taekwondo athletes
- Tez No: 768317
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Farklı germe teknikleri, ısınma protokolleri, taekwondo, Different stretching techniques, taekwondo, warm-up protocols
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı taekwondocularda statik, PNF, dinamik ısınma protokollerinde uygulanan germe tekniklerinin sportif performans parametreleri üzerindeki akut etkilerini incelemektir. Materyal ve Metot: Bu araştırmanın evrenini 16-18 yaş aralığında Malatya ilinde en az 2 yıldır taekwondo sporcusu olan 24 kadın oluşturdu. Ölçümler arasında 72 saat olacak şekilde; statik, PNF ve dinamik ısınma protokolleri uygulandıktan sonra çeviklik, görsel basit reaksiyon süresi, esneklik, maksimal kuvvet, dikey sıçrama, 10m sprint, tekme hızı frekansı ve statik denge performans testleri uygulandı. Araştırmadan elde edilen veriler IBM Statistics (SPSS sürüm 26.0, Armonk, NY) programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Sportif performans parametrelerini en fazla olumlu etkileyen ısınma protokolleri şu şekildedir. Tekme hızı frekansı, maksimal kuvvet, çeviklik, dikey sıçrama, görsel basit reaksiyon süresi ve 10m sprint performans parametreleri için dinamik ısınma protokolüdür. Esneklik ve statik denge performans parametreleri için PNF ısınma protokolüdür. Sonuç: Kadın taekwondocularda statik, PNF ve dinamik ısınma protokollerinin çeviklik, statik denge, dikey sıçrama, görsel basit reaksiyon süresi, maksimal kuvvet, 10m sprint, tekme hızı frekansı ve esneklik sportif performans parametrelerini etkileyebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the acute effects of stretching techniques applied in static, dynamic and PNF warm-up protocols on sportive performance parameters in taekwondo players. Material and Method: The universe of this research consisted of 24 women aged 16-18, who have been taekwondo athletes for at least 2 years in Malatya province. 72 hours between measurements; After static, PNF and dynamic warm-up protocols were applied, agility, visual simple reaction time, flexibility, maximal strength, vertical jump, 10m sprint, kick speed frequency and static balance performance tests were applied. The data obtained from the research were analyzed using the IBM Statistics (SPSS version 26.0, Armonk, NY) program. Results: The warm-up protocols that most positively affect the athletic performance parameters are as follows. It is a dynamic warm-up protocol for kick speed frequency, maximal strength, agility, vertical jump, visual simple reaction time and 10m sprint performance parameters. PNF warm-up protocol for flexibility and static balance performance parameters. Conclusion: It was concluded that static, PNF and dynamic warm-up protocols can affect agility, static balance, vertical jump, visual simple reaction time, maximal strength, 10m sprint, kick speed frequency and flexibility sportive performance parameters in female taekwondo players.