Fen bilimleri öğretmenlerinin sosyal medyanın fen eğitiminde kullanılmasına yönelik görüşleri
Science teachers'perspectives on the use of social media in science education
- Tez No: 768410
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER OKUR AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Fen Bilimleri Öğretmenleri, Eğitim, Social Media, Science Teachers, Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada fen bilimleri öğretmenlerinin sosyal medyanın fen eğitiminde kullanılmasına yönelik görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Mersin ilinde görev yapan 60 fen bilimleri öğretmenleri oluşturmaktadır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve bu doğrultuda görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen 10 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Fen bilimleri öğretmenleri ile yapılan görüşmeler ortalama 15-20 dakika sürmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda fen bilimleri öğretmenlerinin sosyal medyanın fen eğitiminde kullanılmasına ilişkin görüşleri incelenmiş, görüşmeler sonucunda öğretmenlerin sosyal medyayı fen eğitiminde kullanım amaçlarının; hızlı iletişim, materyal oluşturma, farklı yöntem ve teknikler, görsel zenginlik, online deneme ve testler, deney yapımında maddiyattan ve zamandan kazanç olduğu tespit edilmiştir. Sayfa: 90
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the views of science teachers about the use of social media in science education. The sample of the study consists of 60 science teachers working in Mersin. In this study, qualitative research method was used and in this direction, interview technique was used. As a data collection tool, a semi-structured interview form consisting of 10 questions developed by the researcher was used. Interviews with science teachers lasted an average of 15-20 minutes. The data obtained as a result of the research were analyzed using the descriptive analysis method. As a result of the research, the views of science teachers on the use of social media in science education were examined. It has been determined that fast communication, material creation, different methods and techniques, visual richness, online trials and tests, material and time savings in experimentation. Page: 90