Investigating EFL teachers' practices of web 2.0 tools, self-perceptions, opinions and factors influencing their choices
İngilizce öğretmenlerinin web 2.0 araçları kullanımlarının, algılarının, görüşlerinin ve seçimlerini etkileyen faktörlerin araştırılması
- Tez No: 865661
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PERİHAN KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce öğretmenleri, yabancı dil, Web 2.0 araçları, uygulama, öz-algı, EFL teachers, foreign language, Web 2.0 tools, practice, self-perception
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Son yıllarda Web 2.0 araçlarının eğitim ortamlarına entegrasyonunda bir artış yaşanmaktadır. Özellikle Covid-19 pandemisinin ortaya çıkmasıyla zorunlu hale gelen acil uzaktan eğitim, Web 2.0 araçlarına olan ihtiyacı artırmıştır. Bu süreç öğretmenlerin Web 2.0 araçlarına ilişkin mevcut uygulamalarını ve öz algılarını etkilemiş olabilir. Bu bakımdan acil uzaktan eğitim sonrası etkilerin takip edilmesi ve öğretmenlerin Web 2.0 araçları kullanımlarının tekrar araştırılması gereklidir. Belirtilen bağlamda; bu çalışma, İngilizce öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarına ilişkin uygulamalarını, öz- algılarını, görüşlerini ve seçimlerini etkileyen faktörleri araştırmayı amaçlamıştır. Bu çalışmada ayrıntılı verilere ulaşmak için açıklayıcı sıralı karma yöntemler araştırması deseni kullanılmıştır. İlk olarak nicel veriler toplanıp analiz edilmiş daha sonra nitel verilerle devam edilmiştir. Bu nedenle, araştırmada iki tür veri toplama aracı kullanılmıştır. Nicel veriler, bu araştırma öncesinde araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiş olan odak grup görüşmesi verilerine dayalı olarak geliştirilen çevrimiçi Likert tipi anket aracılığıyla toplanmış; nitel veriler ise çevrimiçi yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilmiştir. İlk aşamada anket aracılığıyla sayısal veriler, ikinci aşamada da görüşmeler aracılığıyla nitel veriler toplanmıştır. Anket verileri, Antalya ilinde devlet okullarının çeşitli kademelerinde görev yapan 134 İngilizce öğretmeninden alınmıştır. Katılımcılar kolayda örnekleme modeline göre seçilmiştir. Nicel verilerin betimsel analizini elde etmek için SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Nicel aşamadan sonra, nitel verileri toplamak için ankete katılan 20 gönüllü İngilizce öğretmeni ile görüşmeler yapılmıştır. Bu katılımcılar, anket sonunda nicel aşamaya da gönüllü olarak katılmak istediklerini ifade eden öğretmenlerden oluşmuştur. Nitel veriler analiz edilmek için yazıya dökülerek tümdengelimli tematik analiz kullanılarak analiz edilmiştir. Genel sonuçlar, İngilizce öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarını derslerine mümkün olduğunca entegre ettiklerini, Web 2.0 araçlarını öğretimlerinde kullanmayı başardıklarını ve Web 2.0 araçlarına ilişkin olumlu görüşlere sahip oldukları göstermiştir. Fakat, mücadele etmek zorunda oldukları bazı zorlukların da olduğu ortaya çıkmıştır. Bu zorluklar, öğretmenlerin Web 2.0 araçları seçim kriterlerini ve Web 2.0 araçlarını uygulama yöntemlerini etkilemektedir. İngilizce öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarını dil sınıflarında ne amaçla kullandıkları, belli bir aracı seçerken hangi kriterleri uyguladıkları, acil uzaktan eğitim sonrası etkileri, e-Twinning gibi öğretmen ağlarının olumlu etkisi, Web 2.0 araçlarının faydaları ile dezavantajları ve öğretmenlerin karşı karşıya kaldıkları zorlukları derinlemesine incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, there has been a rise in the integration of Web 2.0 tools into educational settings. Especially emergency remote teaching, necessitated by the outbreak of the Covid-19 pandemic, has increased the need for Web 2.0 tools. This process may have affected the teachers' existing practices of Web 2.0 tools and self-perceptions about them. In this respect, it might be necessary to trace the post-effects of emergency remote teaching and investigate the teachers' usage of Web 2.0 tools again. Within the given context, this study aimed to explore the EFL teachers' practices of Web 2.0 tools, self-perceptions, opinions and the factors influencing their choices. To reach elaborate data, explanatory sequential mixed methods research design was adopted in this research. The quantitative data was collected and analyzed first and then it was followed by qualitative data. Thus, the study involved two types of data collection tools. Quantitative data was gathered through an online Likert-scale questionnaire developed on the basis of preliminary work which was conducted by the researcher, and qualitative data was obtained from online semi-structured interviews. In the primary phase, the numeric data was gathered via a questionnaire and it was followed up by semi-structured interview in the second phase. The data from the questionnaire was collected from 134 in-service EFL teachers working at various state schools in Antalya province. The participants were selected following a convenience sampling procedure. SPSS Statistics 22 software package program was used to obtain the descriptive analysis of the quantitative data. After the first phase of the research, data collection from the questionnaire was concluded; in the second phase of the research, semi-structured interviews were conducted. Interviews were carried out with 20 in-service EFL teachers among the respondents of the questionnaire. The participants of the interviews were the teachers who gave their consent to contribute to the qualitative part of the research, too. To analyze the qualitative data, the interviews were transcribed and analyzed using deductive thematic analysis. The overall results indicated that EFL teachers integrated Web 2.0 tools as much as possible, they managed employing Web 2.0 tools in their teaching and had positive opinions about utilizing Web 2.0 tools. However, it was also revealed that there were some challenges they had to struggle. These challenges specified the teachers' criteria of choosing some particular Web 2.0 tools and affected their way of implementation. Why EFL teachers use Web 2.0 tools in language classes, what their criteria are when choosing a particular tool, post-effects of ERT, the positive impact of teacher networks like eTwinning projects, the benefits and disadvantages of Web 2.0 tools, and the challenges that the teachers confront were examined deeply.