Tedarik zincirinde blokzinciri ve yeni teknoloji uygulamaları
Blockchain and new technology applications in supply chain
  1. Tez No: 768439
  2. Yazar: MUSTAFA EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MELEMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Blokzinciri, Tedarik Zinciri, Nesnelerin İnterneti, Yapay Zeka, Kağıtsız Ticaret, Akıllı Sözleşmeler, Blockchain, Supply Chain, Internet of the Things(IoT), Artificial Intelligence(AI), Paperless Trade, Smart Contracts
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Para Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sanayideki Endüstri 4.0 ile birlikte hemen her alanda hız kazanan dijitalleşme, tedarik zinciri yönetimi için de kaçınılmaz bir dijital dönüşümü gerekli kılmaktadır. 1.Sanayi Devrimi'nden 2. ve 3.Sanayi Devrimlerine geçiş, yaklaşık yüz yıl almışken, 4.Sanayi Devrimine(Endüstri 4.0) geçiş elli sene gibi kısa bir sürede gerçekleşmiştir. Belki de önümüzdeki 25-30 yıl içerisinde Endüstri 5.0'a geçiş gerçekleşecek. Hızla gelişen ve değişen zaman, hemen her alanda taleplerin hızla karşılanacağı alternatif çözümleri gerekli hale getirmektedir.Bu dijital dönüşümde en önemli teknolojiler olarak blokzinciri, neslerin interneti(IoT), yapay zeka(AI) ve akıllı sözleşmeler(Smart Contracts) öne çıkmaktadır. Bu teknolojilerin kullanımı ile birlikte özellikle uluslararası ticaret daha şeffaf ve takip edilebilir hale gelecek. Ayrıca, birçok aracının bulunduğu tedarik zinciri ekosisteminde işlemler daha hızlı, daha az büroksi ile daha güvenilir bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Bu aracılardan kaynaklı masraflar da en aza indirgenmiş olacak.Bu teknolojilerin tedarik zincirinde kullanımı ile maliyetlerde %45lere, zamanda ise %75lere varan tasarruf sağlanabilir. Çalışmamızda blokzinciri başta olmak üzere yeni teknolojiler ela alınmış, Bu teknolojiler araştırılmış ve çeşitli kaynaklardan farklı bakış açıları ile sözkonusu teknolojiler ile ilgili farklı tanımlamalar irdelenmiştir. Bu teknolojilerin tedarik zincirinde nasıl kullanılacağı ile ilgili kapsamlı bir simülasyon da yapılmıştır. Bu simülasyonda tedarik zincirinde yer alan tarafların blokzinciri üzerinden süreçlerde nasıl yer alacakları, bu süreçlerde operasyonların nasıl yapılacağı detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Oluşturulacak olan, blokzincir tabanlı bu platform/platformlar ile uluslararası ticaret daha kolay, daha hızlı, daha güvenilir ve daha az maliyetli hale gelecektir. INTRA adını verdiğim bu blokzincir tabanlı bu uygulama ile hemen her uluslararası ticaret ve tedarik zinciri işlemleri bu platform üzerinden yapılabilecek, anlık olarak takip edilebilecek, aracılar ortadan kaldırılarak, tedarik zinciri süreçleri daha verimli hale getirilecektir. Ayrıca bu teknolojilerin ekosistemdeki taraflara sağlayacağı faydalar, maliyet avantajları, dijitalleşme ve bu dijitalleşme ile birlikte global firmalar ve devlet sistemleri ile entegrasyonun nasıl yapılabileceği ve getireceği avantajlar araştırılmıştır. Çalışma hazırlanırken blokzincir ve yeni teknolojiler ile ilgili ulusal ve uluslararası kitap, makale, haberler kaynaklar olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Digitalization, which has accelerated in almost every field with Industry 4.0 in the industry, necessitates an inevitable digital transformation for supply chain management. While the transition from the 1st Industrial Revolution to the 2nd and 3rd Industrial Revolutions took nearly a hundred years, the transition to the 4th Industrial Revolution (Industry 4.0) took place in a short period of fifty years. Perhaps within the next 25-30 years, the transition to Industry 5.0 will occur. Rapidly developing and changing times make alternative solutions necessary to meet the demands in almost every field rapidly. Blockchain, Internet of Things (IoT), artificial intelligence (AI) and smart contracts (Smart Contracts) stand out as the most important technologies in this digital transformation.With the use of these technologies, especially international trade will become more transparent and traceable.In addition, in the supply chain ecosystem with many intermediaries, transactions can be carried out faster and more reliably with less bureau. Costs arising from these intermediaries will also be minimized. With the use of these technologies in the supply chain, savings of up to 45% in costs and 75% in time can be achieved.In our study, new technologies, especially blockchain, were taken into consideration. These technologies have been researched and different definitions of these technologies have been examined with different perspectives from various sources. A comprehensive simulation of how these technologies can be used in the supply chain has also been made. In this simulation, how the parties in the supply chain will take part in the processes through the blockchain and how the operations will be performed in these processes are discussed in detail. With these blockchain-based platform / platforms to be created, international trade will become easier, faster, more reliable and less costly. With this blockchain-based compliance I named INTRA, almost every international trade and supply chain transactions can be carried out on this platform, can be monitored instantly, intermediaries will be eliminated and supply chain processes will be made more efficient.In addition, the benefits of these technologies to the parties in the ecosystem, the cost advantages, digitalization and the advantages of integration with global companies and government systems with this digitalization have been investigated.While preparing the study, national and international books, articles, news about blockchain and new technologies were used as sources.