Geri Dön

Testing the influence of disease avoidance on sociosexuality: A Multi-method investigation

Hastalıktan Kaçınmanın Cinsel Birliktelik Üzerindeki Etkisinin Test Edilmesi: Çok-Yöntemli Bir Araştırma

  1. Tez No: 768483
  2. Yazar: BARİS SEVİ
  3. Danışmanlar: DR. NATALİE J. SHOOK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Anatomi, Mikrobiyoloji, Allergy and Immunology, Anatomy, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: The University of Connecticut
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 114

Özet

Bulaşıcı hastalıklar insanın yaşamını sürdürmesi üzerinde önemli bir tehdit oluşturmakta olup diğer kişiler patojenlerin muhtemel taşıyıcılarıdır. Bağımsız cinsel ilişkilere girilmesi, yeni eşlerle yakın temas yoluyla patojenlerin bulaşma riskini artırmaktadır. Bu tez, farklı metodolojilerle yapılan dört çalışmada, hastalıktan kaçınma süreçlerinin bireysel bağımsız ilişkilerde bulunma (diğer adıyla cinsel birliktelik) eğilimleri ile nasıl ilişkili olduğunun anlaşılmasını amaçlamıştır. Çalışma 1 ve 2, hastalıktan kaçınmada ve cinsel birliktelikte yer alan bireysel farklılıklar arasındaki bağlantıları kesitsel ve bağıntınsal tasarım kullanarak incelemiştir. Mikroptan kaçınma seviyeleri daha yüksek olan bireylerde daha kısıtlı cinsel birliktelik raporlanmıştır. Çalışma 3' te, hastalıktan kaçınma ile cinsel birliktelik arasındaki sıradan ilişki deneysel olarak incelenmiştir. Bununla birlikte, görev hazırlığındaki küçük bir hastalık tehdidi cinsel birlikteliği etkilememiştir. Çalışma 4'te, bir gerçek yasam hastalık tehdidinin (COVID 19 salgını) varlığında cinsel birliktelik seviyelerinin değişip değişmeyeceğini belirlemek üzere uzunluğuna bir tasarım kullanılmıştır. Katılımcılar, cinsel birliktelik arzusunda özellikle bir azalma görülen COVID-19 salgını sürecinde, salgın öncesine nazaran daha kısıtlı cinsel birliktelik seviyeleri raporlamış bulunmaktadır. Ayrıca, cinsel birliktelik arzusundaki bu azalma salgın öncesi mikroptan kaçınma seviyeleriyle de öngörülmüş bulunmaktadır. Genel anlamda, bu çalışmalar gurubu hastalıktan kaçınma eğilimlerinin (örneğin mikroptan kaçınma) ve gerçek yasam hastalık tehdidinin daha düşük bağımsız cinsel ilişkilerde bulunma eğilimi ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Bu iki yapının sıradan ilişkisini anlamak için, daha cinsel sağlığı destekleyecek müdahalelerin ve kampanyaların geliştirilmesinde yardımcı olacak başkaca araştırmalara gerek duyulmaktadır.

Özet (Çeviri)

Infectious diseases are a significant threat to human survival and other people are possible carriers of pathogens. Engaging in uncommitted sexual relationships increases the risk of pathogen transmission through close contact with novel partners. Across four studies with different methodologies, this dissertation sought to understand how disease avoidance processes are related to individual tendencies to engage in uncommitted sexual relationships (aka. sociosexuality). Studies 1 and 2 examined the associations between individual differences in disease avoidance and sociosexuality using cross-sectional, correlational design. Individuals with higher germ aversion levels reported more restricted sociosexuality. Study 3 experimentally tested the causal relation between disease avoidance and sociosexuality. However, a brief disease threat priming task did not affect sociosexuality. Study 4 used a longitudinal design to determine whether sociosexuality levels would change in the presence of a real-life disease threat (COVID- 19 pandemic). Participants reported more restricted sociosexuality levels during the COVID-19 pandemic compared to before the pandemic, where a decrease was especially seen in sociosexual desire. Further, this decrease in sociosexual desire was predicted by pre-pandemic germ aversion levels. Overall, this set of studies indicate that disease avoidance tendencies (i.e., germ aversion) and real-life disease threat are associated with lower tendency to engage in uncommitted sexual relationships. More research is needed to understand the causal relation of these two constructs, which may help in developing interventions and campaigns to support better sexual health.

Benzer Tezler

  1. Bir grup kuaför ve berbere verilen Hapatit-B/AIDS eğitiminin etkililiğinin araştırılması

    Hapatits-B/AIDS education program prepared for hairdressers and barberis

    NERİMAN AKGÜL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2004

    Eğitim ve ÖğretimMarmara Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ADNAN KULAKSIZOĞLU

  2. Covid-19 sürecinde işletmelerde pazarlama stratejileri ve karşılaşılan sorunların işletmelerin özelliklerine göre incelenmesi

    Investigation of marketing strategies and problems faced in businesses according to the characteristics of the businesses in the Covid-19 process

    NAWAR MALLA WARDI SALEH

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    İşletmeErciyes Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRİYE NUR BAŞYAZICIOĞLU

  3. Machine-learning approaches for neurological disorder diagnosis from genomic and neuroimaging data

    Genomik ve nörogörüntüleme verilerinden nörolojik bozukluk teşhisi için makine öğrenmesi yaklaşımları

    İSMAİL BİLGEN

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BEHÇET UĞUR TÖREYİN

  4. İzole lad darlığı olan hastalarda yapılan FFR'ın anlamlılığının elektriksel açı-zaman indeksi ile ilişkisi

    The significance of fractional flow reserve in patients with isolated lad stenosis about the parla index (prediction of ischemia via angle of QRS-T and corrected QT length assessment)

    ATİK AKSOY

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    KardiyolojiSağlık Bilimleri Üniversitesi

    Kardiyoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SERKAN DUYULER