Yoğun bakım hastalarında intraabdominal hipertansiyonun sıklığı, solunum mekanikleri, hemodinami ve mortalite ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of intraabdominal hypertension frequency, relationship with respiratory mechanics, hemodynamics and mortality in intensive care patients
  1. Tez No: 768522
  2. Yazar: AHMET KUTLUAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI AKBUDAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İntraabdominal hipertansiyon, abdominal kompartman sendromu, mortalite, solunum mekanikleri, Intraabdominal hypertension, abdominal compartment syndrome, mortality, respiratory mechanics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yoğun Bakım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Yoğun bakımda yatan kritik hastalarda intraabdominal hipertansiyon (İAH) risk faktörlerinin oldukça sık görülmektedir. İAH, yoğun bakım ünitelerinde sık görülen, mortaliteyi ve morbiditeyi arttıran önemli bir sorundur. İAH'nin solunum sistemi ve kardiyovasküler sistem başta olmak üzere olumsuz sistemik etkileri olabileceği gösterilmiştir. İAH'nin morbidite ve mortalite üzerine etkisini araştırmak üzere yoğun bakımda yatan 84 kritik hasta çalışmamıza alınmıştır. Bu hastalarda intraabdominal basınç takibi, solunum mekanikleri (P-Pik, P-Plato, P-Drive, PEEP, kompliyans) ve inferior vena kava çapı ölçümleri yapılmış ve bu parametrelerin mortalite üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmamıza alınan hastaların çıkış günlerine bakıldığında İAH'nin eksitus olan grupta anlamlı seviyede daha sık olduğu görülmüştür (p0,005) ve bunun sebebinin İAH olan kişilerde görece olarak daha yüksek PEEP uygulanması ve PEEP'in sağ atrium basıncını arttırarak İAB'nin venöz dönüş üzerindeki etkilerini nötrleyebilmesi olduğu düşünülmüştür. İAH'nin hem mortalitenin önemli bir öngördürücüsü olduğu hem de mortalite artışında etkili olan önemli bir faktör olduğu görülmektedir. Yoğun bakım ünitelerinde İAH'nin ölçülmü için protokoller geliştirilmesi ve İAH tanısına gereken önemin verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Literatür verileri ışığında, İAH tanısının erken konulmasının, abdominal kompartman sendromuna gidişi ve mortaliteyi azaltmak için oldukça önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Intra-abdominal hypertension (IAH) risk factors are quite common in critically ill patients. IAH is an important problem that is frequently seen in intensive care units and increases mortality and morbidity. It has been shown that IAH may have adverse systemic effects, especially on the respiratory system and cardiovascular system. In order to investigate the effect of IAH on morbidity and mortality, 84 critically ill patients were included in our study. Intraabdominal pressure monitoring, respiratory mechanics (P-Pik, P-Plato, P-Drive, PEEP, compliance) and inferior vena cava diameter measurements were performed in these patients, and the effects of these parameters on mortality were investigated. Considering the discharge days of the patients included in our study, it was observed that IAH was significantly more common in the exitus group (p0.005), and it was thought that the reason for this was relatively higher PEEP in individuals with IAH and that PEEP could neutralize the effects of IAP on venous return by increasing the right atrial pressure. It is seen that IAH is both an important predictor of mortality and an important factor influencing the increase in mortality. We think that protocols for the measurement of IAH in intensive care units should be developed and the necessary importance should be given to the diagnosis of IAH. Considering the literature data and the results of our study, we think that early diagnosis of IAH is very important to reduce the progression to abdominal compartment syndrome and mortality.