Antecedents and outcomes of 'Wasta' within the context of Arab international business relationships
Aracılığın Arap uluslararası iş ilişkileri bağlamında öncülleri ve sonuçları
- Tez No: 768689
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE AYKOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aracılık, Kültüre Özgü İlişkiler, Kurumlar, İlişki Sermayesi, Wasta, Culture-Specific Relationships, Institutions, Relational Capital, International Business Performance
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Arap piyasaları, ülkelerindeki resmi kurumsal boşluklar nedeniyle çatışmaları çözmek ve bilgi ve kaynaklara erişim sağlamak için sosyal temelli önemli bir iş modeli olarak aracılığa güvenmeye devam etmektedir. Bununla birlikte, aracılığın uluslararası işletme literatüründe kavramsallaştırılması ve incelenmesi henüz başlangıç aşamasındadır. Bu tez, aracılığın uluslararası iş bağlamında kullanımını (Arap) ev sahibi ve yabancı ülkeler arasındaki resmi ve gayri resmi kurumsal farklılıklar doğrultusunda detaylandırmayı amaçlamaktadır. Çalışma ayrıca Wasta boyutlarının ilişkisel sermaye ve dolayısıyla ilişki performansı üzerindeki potansiyel sonuçlarını incelemektedir. Veriler, 16 Arap ülkesindeki 209 Arap ithalatçıdan anketler kullanılarak toplanmış, önerilen araştırma modelini test etmek için yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Bulgular, ihracatçının ülkesine kıyasla ithalatçının (ev sahibi) ülkesinde daha olumlu siyasi istikrar ve düzenleyici kalitenin varlığının, sırasıyla Nezaket, Kabile, ve İtibar boyutuyla aracılığın kullanımı üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Öte yandan, ev sahibi ülkede daha yüksek düzeyde belirsizlikten kaçınma ve bireyciliğin varlığı, aracılığın sadece itibar aracılığıyla kullanımını güçlendirmektedir. Ayrıca, bulgular ilişkisel sermayenin Nezaket ve Kabile yönetimiyle önemli ölçüde geliştirildiğini ve bunun da ilişki performansını artırdığını göstermiştir. Bu çalışma, araştırmacılara aracılığın öncülleri ve sonuçları hakkında boyutsal düzeyde daha derin bilgiler sunmakta, literatürdeki önemli boşlukları doldurmakta ve aynı zamanda yabancı işletmelerin değişen kurumsal farklılıklar altında aracılık kullanımını daha iyi anlamalarına yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Arab markets continue to rely on Wasta as a prominent social-based business model to resolve conflicts and gain access to information and resources due to formal institutional voids in their respective countries. Yet, the conceptualization and examination of Wasta in the international business literature is still at its nascent stage. This dissertation aims to elaborate on the utilization of Wasta in the international business context in line with the formal and informal institutional differences between the (Arab) host and foreign countries. The study further examines the potential outcomes of Wasta dimensions on the relational capital and consequently on the relationship performance. Data were collected from 209 Arab importers across 16 Arab countries using self-administered questionnaires, structured equation modeling was used to examine the proposed research model. Findings reveal that the presence of more favorable political stability and regulatory quality in the importer's (host) country relative to the exporter's country has a negative impact on the utilization of Wasta through its dimensions (Mojamala and Hamola, and Somah respectively). Meanwhile, the presence of higher levels of uncertainty avoidance and individualism in the host country strengthens the utilization of Wasta through Somah only. Moreover, findings showed that relational capital is significantly improved through Mojamala and Hamola, which subsequently improves the relationship performance. This study presents researchers with deeper insights into the antecedents and outcomes of Wasta on a dimensional level, filling notable voids in the literature while also helping foreign businesses to better comprehend the utilization of Wasta under varying institutional differences.