A research on adolescents levels of self-compassion, socialconnectedness, and coping with stress
Ergenlerin öz-şefkat, sosyal bağlılık ve stresle başa çıkma düzeyleri üzerine bir araştırma
- Tez No: 768716
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER ŞEHRİBAN ÖZABACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Adolescent, Self-Compassion, Social Connectedness, Coping with Stress
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ergenlerin öz şefkat, sosyal bağlılık durumlarının stresle başa çıkma düzeylerini yordama gücünü incelemektir. Bu araştırma, olayların ya da olguların nedenlerini bulmaya yönelik ilişkisel (correlational) modele dayalı bir çalışmadır. Araştırmanın katılımcıları, İstanbul'daki resmi Anadolu ve Fen Liselerine devam eden 300 kadın ve 229 erkek olmak üzere 529 lise öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırma verileri, Öz-Şefkat Ölçeği, Sosyal Bağlılık Ölçeği ve Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanmış olan Kişisel Bilgi Formu aracılığıyla toplanmıştır. Ergenlerin öz şefkat, sosyal bağlılık ve stresle başa çıkma düzeylerinin cinsiyet, sınıf düzeyi, ailenin aylık gelir durumu, ebeveyn durumları (sağ ya da birlikte olup olmadıkları), anne-babanın eğitim durumu, kardeş sayısı, ailede kaçıncı çocuk olduğu, daha önce psikolojik yardım alma deneyimi değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesinde ilişkisiz örneklemler t-testi ve tek faktörlü varyansanalizi (ANOVA) kullanılmıştır. Ayrıca, araştırma değişkenleri arasındaki korelasyonların belirlenmesi için Pearson Korelasyon Analizi; ana değişkenlerin yordayıcı rollerini belirlemek için Çoklu Regresyon Analizi yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre; öz-şefkatin cinsiyet, anne-baba birliktelik durumu, psikolojik yardım alma deneyimi göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Sosyal bağlılığın cinsiyet, sınıf düzeyi, aile gelir düzeyine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Stresle başa çıkma cinsiyet, aile gelir düzeyi, anne-baba birliktelik durumu, psikolojik yardım alma deneyimine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Öz-şefkat ile sosyal bağlılık arasında ve öz-şefkat ile kendine güvenli yaklaşım, iyimser yaklaşım, sosyal destek arama ve stresle başa çıkma arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Sosyal bağlılık ile kendine güvenli yaklaşım, iyimser yaklaşım, sosyal destek arama ve stresle başa çıkma arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Öz-şefkatin kendine güvenli yaklaşım, iyimser yaklaşım, sosyal destek arama ve stresle başa çıkma üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı etkisi bulunmaktadır. Sosyal bağlılığın sosyal destek arama ve stresle başa çıkma üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı etkisi bulunmaktadır. Anahtar kelimeler; Ergen, Öz-Şefkat, Sosyal Bağlılık, Stresle Başa Çıkma
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the predictive power of adolescents' self-compassion, social connectedness and coping with stress. This research is a study based on the correlational model to find the causes of events or phenomena. The participants of the research consisted of 529 high school students, 300 females and 229 males, attending the state Anatolian and Science High Schools in Istanbul. The data was obtained from the participants via Demographic Information Form prepared by the researcher, and Self-Compassion Scale, Social Connectedness Scale and Stress Coping Styles Scale. Independent samples t-test and one-way analysis of variance were used to assess the differences among adolescents' levels of self-compassion, social connectedness and coping with stress in terms of demographic variables: gender, class level, family income status, state of parental coexistence (whether they are alive or together), educational level of the parents, number of siblings, row of siblings in the family, and previous experience of receiving psychological help. In addition, Pearson Correlation Analysis was used to determine the correlations between research variables; Multiple Regression Analysis was employed to determine the predictive roles of the main variables. According to the research findings; it was determined that self-compassion differed significantly according to gender, state of parental coexistence and experience of receiving psychological help. It was determined that social connectedness differed significantly according to gender, class level, family income status. It was determined that coping with stress differed significantly according to gender, family income status, state of parental coexistence, and experience of receiving psychological help. A positive and significant relationship was found between self-compassion and social connectedness, and between self-compassion and self-confident approach, optimistic approach, seeking of social support and coping with stress. A positive and significant relationship was found between social connectedness, and self-confident approach, optimistic approach, seeking of social support and coping with stress. Self-compassion has a positive and significant effect on self-confident approach, optimistic approach, seeking of social support and coping with stress. Social connectedness has a positive and significant effect on seeking of social support and coping with stress.