Ceza adalet etiği
Criminal justice ethics
  1. Tez No: 768737
  2. Yazar: ALPAY ÖZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN YALÇIN SARIBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Etik Kodlar, Ceza Adaleti, Ceza Adalet Etiği, Ethics, Codes of Ethics, Criminal Justice, Criminal Justice Ethics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ceza Adaleti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Etik kavramı, antik Yunan filozoflarınca ortaya atılan ve çağlar boyu hemen her ulusun katkı sağlayıp geliştirdiği bir ahlak felsefesidir. Ceza adaleti ise sistemsel doktrin ve kurumsal süjeleri ile 20. Yüzyılda Anglo-Amerikan hukuk sistemi içerisinde gelişim göstermiş ve zamanla disiplinler arası bir nitelik kazanmıştır. Her ne kadar suçun öğrenilmesinden infazın tamamlanmasına kadar geçen süreci kapsadığı düşünülse de ceza adaletinin öğreti, uygulama ve kurumsal yapılanma gibi komplike uzantıları mevcuttur. Ceza adaletinin amacı her şeyden önce toplumda huzur ve barışın sağlanması ve devamıdır. Ceza adalet sistemi ülkemizde Adalet ve İçişleri Bakanlıkları çatısı altında örgütlenmiş kurumsal yapılanmalardan müteşekkildir. Bunlardan Adalet Bakanlığı; Bağımsız yargı organları ile Adli Tıp Kurumu, Ceza İnfaz Kurumları, Denetimli Serbestlik Kurumu ile ceza adalet sisteminde ana unsuru meydana getirmektedir. İçişleri Bakanlığı bünyesinde örgütlenmiş olan ve genel kolluk olarak nitelendirilen Polis, Jandarma ve Sahil Güvenlik teşkilatları ise ceza adalet sisteminin kanunu uygulayıcı gücünü teşkil etmektedir. Yargı ve kolluğun toplumsal huzur ve barışı sağlayabilmesi için, güçlü kurumsal aidiyet ve toplumsal saygınlığa ihtiyacı olduğu açıktır. Ceza adalet sisteminin başarılı, saygın, güçlü ve güvenilir olması için uluslararası ve ulusal bir takım etik ilke ve kodlar ortaya konmuş ve geliştirilmeye devam edilmektedir. Söz konusu etik ilkeler yargı erki bakımından evrensel çapta en somut biçimde,“Bangalor Yargı Etiği İlkeleri”ile karakterize edilmiş ve ülkemizde de“Yargıtay Yargı Etiği İlkeleri”ile karşılık bulmuştur. Kollukta kurumsal yapıyı ve görev bilincini güçlendirici nitelikte yazılan etik kodların ülkemizdeki geçmişi, köklü bir biçimde Cumhuriyet öncesi döneme değin uzanmaktadır. Sonuç olarak etik kodlar olmaksızın ceza adaletini sağlamak mümkün değildir.
Özet (Çeviri)
The concept of ethics is a moral philosophy put forward by the ancient Greek philosophers and contributed by almost every nation throughout the ages. On the other hand, in the 20th century criminal justice developed within the Anglo-American legal system with its systemic doctrine and institutional subjects and gained an interdisciplinary character over time. Although it is thought to encompass the process from learning of the crime to the completion of the execution, there are complicated extensions of criminal justice such as doctrine, practice, and institutional structuring. First, the aim of criminal justice is, the establishment and continuation of peace and tranquility in society. The criminal justice system in our country consists of institutional structures organized under the umbrella of the Ministries of Justice and Interior. Among them, the Ministry of Justice; it constitutes the main element in the criminal justice system with its independent judicial bodies, Institution of Forensic Medicine, Penal Institutions, and Probation Institution. Organized under the Ministry of Interior and described as general law enforcement; Police, Gendarmerie and Coast Guard organizations constitute the law enforcement power of the criminal justice system. The judiciary and law enforcement need strong corporate belonging and social prestige to ensure social peace and tranquility. For the criminal justice system to be successful, respected, strong, and reliable, several international and national ethical principles and codes have been put forward and continue to be developed. These ethical principles have been characterized by the“Bangalorean Principles of Judicial Ethics”tangibly and universally in terms of judicial power, and in our country. It has found a response with the“Court of Appeals Principles of Judicial Ethics”. The history of ethical codes in our country, written to strengthen the institutional structure and sense of duty in law enforcement, goes back to the Pre-Republican Era. As a result, it is not possible to provide criminal justice without ethical codes.