Giorgio Agamben'in felsefesinde hukuk, şiddet ve egemenlik kavramlarının biyopolitik temelleri üzerine bir inceleme
An inquiry on the biopolitical foundations of the concepts of law, violence, and sovereignty in Giorgio Agamben's philosophy
- Tez No: 768807
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DUVA KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Biyopolitika, Egemen İktidar, Yaşam, Hukuk, Şiddet, Biopolitics, Sovereign Power, Life, Law, Violence
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 341
Özet
Bu çalışmada Agamben'in biyopolitika teorisi, egemenlik, hukuk, şiddet kavramları zemininde, hem yaşam ve siyaset arasındaki ilişkisellikleri sorgulayabilmek, hem de yeni bir yaşam politikası geliştirebilmenin teorik ve pratik imkânlarını araştırabilmek amacıyla ele alınmıştır. Bu sebeple tezin ilk bölümünde, biyopolitika bağlamında, Agamben'in kuramının temel felsefi dayanakları olan Aristoteles, Thomas Hobbes, Carl Schmitt, Walter Benjamin, Hannah Arendt ve Michel Foucault'nun görüşlerine, düşünürün eleştirileri ile birlikte yer verilmiştir. İkinci bölümde ise, Agamben'in biyopolitika kuramının özgünlüğü ortaya konmaya çalışılmakla birlikte, onun teorisinin tezin ilk bölümünde ele alınan düşünürlerin biyopolitika teorisinin bir sentezi olduğu gösterilmeye çalışılmıştır. Buna ek olarak bu bölümde, Agamben'in salt negatif bir biyopolitik bakış açısına sahip olduğu iddia edilmesine rağmen, onun olumlu anlamda bir biyopolitika kuramı geliştirme çabasında olduğu da gösterilmeye çalışılmıştır. Agamben Antik Çağ'dan Postmodern Çağ'a kadar, egemen iktidar ve yaşam arasında kurulan ilişkiselliklerden hareketle, hem iktidarın ölüm politikasıyla (thanatopolitics) olan bağını açığa çıkarmaya çalışmakta, hem de yeni bir ontoloji zemininde bir yaşam politikası ortaya koymaya çalışmaktadır. Böylece tezin son bölümünde ise, Agamben'in biyopolitika kuramını eleştiren ve bu kuramı da içeren ancak farklı bir biyosiyasal ufka işaret eden Michael Hardt ve Antonio Negri'nin biyopolitika teorisine yer verilmiştir. Bu bölümde, sözü geçen iki düşünürden hareketle, egemen iktidarın yaşamı ele geçirmediği, onu sınırlamadığı ve askıya almadığı bir yaşam politikasının günümüz toplumları açısından teorik ve pratik imkânları sorgulanmıştır. Bu açıdan tüm bu düşünürlerin kuramlarının çağdaş sorunları düşünmek açısından oldukça zengin bir içerik sunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study Agamben's theory of biopolitics is discussed on the basis of the concepts of sovereignty, law and violence, in order to problematize the relations between life and politics and to explore the theoretical and practical possibilities of developing a new life policy. For this reason, in the first part of the thesis, the views of Aristotle, Thomas Hobbes, Carl Schmitt, Walter Benjamin, Hannah Arendt and Michel Foucault, which are the basic philosophical foundations of Agamben's theory, are discussed together with his criticisms in the context of biopolitics. In the second part, while trying to reveal the originality of Agamben's theory of biopolitics, it has been tried to show that his theory is a synthesis of the biopolitics theory of the philosophers who are discussed in the first part of the thesis. Additionally, in this part, it has been tried to demonstrate that although it is claimed that Agamben has a purely negative biopolitical perspective, he was trying to develop a biopolitics theory in a positive sense. From the Ancient Age to the Postmodern Age, Agamben tries to both reveal the connection of the power with the death policy (thanatopolitics) and to put forward a life policy on the basis of a new ontology, based on the relations established between the sovereign power and life. Thus, in the last part of the thesis, the biopolitics theory of Michael Hardt and Antonio Negri, not only criticizes Agamben's biopolitics theory but also includes its in a different biopolitical perspective, is discussed. In this part, starting from their thought, the theoretical and practical possibilities of a life policy in which the sovereign power does not seize, limit or suspend life for today's societies are questioned. In this respect, it has been concluded that the theories of all these philosophers have a very rich content to contemporary problems.