Mülteka'l-Ebhur şerhlerinde usûl (İcâre bahisleri örnekliğinde)
Procedure in Multeka'l-Ebhur announcements (In the example of rental issues)
- Tez No: 768907
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mültekâ, Halebî, Şehîzâde, Damad Efendi, Haskefî, Mevkufatî, Mültekâ, Halebî, Şehîzâde, Damad Efendi, Haskefî, Mevkûfâtî
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Halebî'nin Mültekâ adlı eseri XVI. asırda telif edilmiş ve yazıldığı asırdan günümüze kadar Hanefi fıkhının hükümlerini özet bir şekilde ele alması hasebiyle üzerine birçok şerh yazılmıştır. Bu şerhlerin en meşhurları olan Şeyhizâde Damad Efendi'nin telif ettiği Mec'maü'l-enhur, Haskefî'nin telif ettiği Dürrü'l-münteha Fî şerhi'l-mültekâ ve son olarak Mevkûfâtî Mehmed efendi'nin telif ettiği tercüme-şerh mahiyetindeki Mültekâ Tercümesi fıkıh alanında sıkça başvurulan eserlerdendir. Bu çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde yukarıda zikredilen şerhlerin müelliflerin hayatları ve Mültekâ'ya yaptıkları şerhlerle ilgili olarak genel bilgiler verilmiştir. Çalışmanın özel tespitler başlığını taşıyan birinci bölümünde Mültekâ şerhlerinde icâre bahisleri bağlamındaki her bir mesele ayrı ayrı ele alınmış ve söz konusu meseleyle ilgili bu şerhlerin açıklama usül ve metotları ele alınmıştır. Bu incelemeler sırasında ayrıca icâre akdine ilişkin dokuz temel konu merkeze alınmıştır. Bu konular ilgili bölümde yer almaktadır. Çalışmanın genel tespitler başlığını taşıyan ikinci bölümünde ise Mültekâ şerhlerinin usulüne ilşkin ulaşılan tespitler üst bir bakış sergilenmek suretiyle zikredilmiştir. Bu bağlamda başvurdukları nakli ve akli delillerin kullanım tarzı ve şekli, dil tahlilleri, şahıs ve eserlere yapılan atıflar ön plana çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Halebî's work Mültekâ was written in the sixteenth century, and there have been many studies on it since it has undoubtedly been written since thecentury it was written, because it briefly deals with the provisions of Hanafi fiqh. Themostfamous of thesecommentaries, Mec'maü'l-enhur written by Şeyhizade Damad Efendi, Dürrü'l-münteha fî şerhi'l-mültekâ written by Haskefi, and finally Mültekâ Translation, which is considered an annotation written by Mevkûfâtî Mehmed Efendi, are frequently used in the field of fiqh. isone of the referenced works. In the introductory part of this study, general information is given about the lives of the above-mentioned commentators and the commentaries they madeto Mültekâ. In the first part of thestudy, which is titled as special determinations, each item on the subject of renting in the Mültekâ annotations is handled separately and the explanations and methods of these commentaries on the subject in question are discussed. In addition, in these examinations, nine basic issues related to the lease agreement were taken into thecenter. These topics are included in the relevant section. In the second part of the study, which is titled as general determinations, the determinations reached regarding the procedure of Mültekâ annotations are evaluated from a different perspective. In this context, the way and form of use of the transmission and mental evidence, language analyzes, references to people and Works have been highlighted.