Otto Von Bismarck Dönemi Almanya'nın Osmanlı siyaseti
Germany's Ottoman politics in the Period of Otto Von Bismarck
  1. Tez No: 769148
  2. Yazar: AYLİN ERKAYA ELÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Bismarck, Şark Meselesi, Osmanlı Devleti, İttifaklar, Bismarck, Orient, Ottoman Empire, Alliances
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
19. yüzyılın son çeyreği Osmanlı tarihi açısından bir dönüm noktasıdır. Bu dönemde Avrupa siyasetinin merkezinde duran isimlerin başında, küçük Alman devletçiklerini Prusya Devleti önderliğinde birleştirerek Alman İmparatorluğu'nu kuran Otto von Bismarck gelmektedir. Amacına ulaşmak için üç ayrı savaştan zaferle çıkmıştır. İlk şansölye (başbakan) Bismarck'ın takip ettiği politika, savaşlarla kurduğu İmparatorluğu barış ile korumak ve sağlam bir zemine oturtmaktı. Avrupa'daki coğrafi konumu nedeniyle bunu başarması çok da kolay değildi ve bu amaçla kurduğu ittifaklarla imparatorluğun güvenliğini sağlamaya çalıştı. Bismarck'ın Avrupa siyasetinde etkin olduğu dönemde, bütün büyük devletlerin bir şekilde dâhil oldukları ve merkezinde Osmanlı Devleti bulunan Şark Meselesi en önemli gündem maddesiydi. Bu gündemin siyasi aktörlerinin başında gelen Bismarck, Avrupa'daki dengeleri korumak amacıyla Alman menfaatlerine en uygun şekilde, ortaya çıkan sorunların büyümemesi için çaba sarf etmiştir. Peki, hedefini gerçekleştirmek için nasıl bir yol izlemiştir? Osmanlı siyasetinin neresindeydi ve hangi önemi taşıyordu? Osmanlı Devleti ile münasebeti nasıldı? Bu tezimizde bu soruların cevapları verilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The last quarter of the 19th century can be considered a turning point in the Ottoman History. In this period, Otto von Bismarck, who had established the German Empire unifying all the small German states, can be considered as one of the most important figures of the European politics. He emerged victorious from three separate wars to achieve his goal. The policy followed by Bismarck was to build his state on solid basis, and to protect it that he established by wars, by the way of the continuation of a peace order in the European politics. Because of the geopolics of Germany, it was difficult for Bismarck to maintain this order. He tried to provide the security of the Empire by the way of the political alliances. In the period that Bismarck was influential as political actor, the most crucial agenda of the European states was how the Eastern Question would be solved, which was closely related to the Ottoman Empire. As one of the most important political players of that period, Bismarck strove very much to solve the question in the smoothest way to protect the balance of politics in Europe that was necessary for the strengthening of Germany. So, how did he follow his goal? Where was Ottoman in his politics and what was its significance? How was his relationship with the Ottoman Empire? In this article we will try to give answers to these questions.