The mediating effect of corporate entrepreneurship on the relationship between transformational leadership, authentic leadership and innovation performance: The example of Iranian free zones
Dönüşümcü liderlik, otantik liderlik ve inovasyon performansı arasındaki ilişkide iç girişimciliğin aracılık etkisi: İran serbest bölgeleri örneği
- Tez No: 769678
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİS ATTAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüşümcü Liderlik, Otantik liderlik, İç Girişimcilik, inovasyon performansı, Leadership, Transformational Leadership, Authentic leadership, Corporate Entrepreneurship, Innovation Performance
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Günümüz dünyasında değişim, örgütlerin sürekliliğinin ve hayatta kalmasının en önemli faktörlerinden biridir. Örgütler hayatta kalabilmek için bu kaçınılmaz değişimlere uyum sağlamak zorundadır. Bilgi çağının artan dinamizmi, müşteri beklentilerinin değişmesi, teknolojideki değişimler ve beklentilerdeki değişimler ve yenilik ihtiyaçları bu değişimlerin başlıca örnekleridir. Sürekli değişim ve yoğun rekabet, organizasyonları kendilerini yenilemeye itmektedir. Bu nedenle örgütlerin mevcut çalkantılı ortamda örgütte uygun liderlik tarzını kullanması oldukça önemlidir. Bu bağlamda dönüşümcü liderlik, çalışanları yenilikçi davranışlar sergilemeye motive etmektedir . Aynı şekilde otantik liderlik astlarda yenilikçilik yetenekleri yaratmaktadır. Bu tür liderlik tarzları firmalarda girişimcilik faaliyetleri aracılığıyla yenilik performansına yol açmaktadır. Bu araştırmanın amacı, dönüşümsel ve otantik liderlik davranışlarının inovasyon performansı üzerindeki etkisinde iç girişimciliğin aracı rolünü belirlemektir. Bu amaçla İran Serbest Bölgelerinde nicel bir çalışma yapılmıştır. Veri toplamak için anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem büyüklüğü Cochran Formülü (1977) kullanılarak ve tabakalı rastgele örnekleme tekniği ile belirlenmiştir. Buna göre bu çalışmanın örneklemini İran Serbest Bölgelerinde çalışanlarından 352 kişi oluşturmaktadır. Serbest Bölge çalışanlarına doldurulan anketler aracılığıyla araştırma verileri toplanmıştır.Araştırmada Hayes (2013) Model 4 Process Macro eklentisi SPSS 22 programı kullanılarak önerilen hipotezleri , teorik modeli ve aracılık test etmek üzere toplamda 364 geçerli yanıtla veriler analiz edilmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, Dönüşümcü liderlik ile İnovasyon Performansı arasında, anlamlı ve pozitif bir ilişki, Otantik Liderlik ile İnovasyon Performansı arasında pozitif bir ilişki ,İnovasyon Performansı ile İç Girişimcilik arasında pozitif bir ilişki ,Dönüşümsel Liderlik ile İç Girişimcilik arasında pozitif bir ilişki , Otantik Liderlik ile İç Girişimcilik arasında ise pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırmanın aracılık analizi, Dönüşümsel Liderliğin İnovasyon Performansı üzerindeki etkisinde İç Girişimciliğin tam aracılık etkisine sahip olduğunu göstermiştir. Aynı şekilde İç Girişimcilik, Otantik Liderliğin İnovasyon Performansı üzerindeki etkisine ise tam aracılık etkisini tespit edilmiştir.Sonuç olarak, yöneticilerin inovasyon performansını geliştirmek için Dönüşümcü ve Otantik liderlik yaklaşımı benimsemeleri gerekmektedir. Aynı şekilde, yöneticilerin firmalarını daha yenilikçi hale getirmek için iç girişimciliğe odaklanmaya ihtiyaçları vardır.
Özet (Çeviri)
In today's world , Change is one of the most important factors of organization's durability and survival. Organizations must adapt to these inevitable changes in order to survive. The increasing dynamism of the information age, the change of customer expectations, changes in technology, and changes in expectations and innovation needs are the main cases of these changes. Continuous change and intense competition push organizations to renew themselves. For this reason, it is very important for organizations to use the appropriate leadership style in the current turbulent environment. In this context, transformational leadership motivates employees to exhibit innovative behaviors. Likewise, authentic leadership creates innovative capabilities in subordinates. Such leadership styles lead to innovation performance in firms through entrepreneurial activities. The aim of this research was to determine the Mediatıng Effect of Corporate Entrepreneurship on The Relationship Between Transformational Leadership , Authentic Leadership and Innovation Performance:The Example of Iranian Free Zones. For this purpose, a quantitative study was employed in the Iranian Free Zones. Survey technique was employed to collect data. The sample size of the research was determined using the Formula of Cochran (1977) and through the stratified random sampling technique. Accordingly, the sample of this study consists of 352 people working in the Iranian Free Zones. The data of the research were collected through questionnaires filled by Iranian free zones workers.In this research, to test the proposed hypotheses, theoretical model and mediation, the data were analyzed with a total of 364 valid answers using Hayes (2013) Model 4 Process Macro plugin SPSS 22 program.According to the results obtained from the research, a significant and positive relationship was found between Transformational Leadership Perception and Innovation Performance, a positive relationship between Authentic Leadership Perception and Innovation Performance , a positive relationship between Corporate Entrepreneurship and Innovation Performance, a positive relationship between Transformational leadership Perception and Corporate Entrepreneurship , a positive relationship between Authentic Leadership Perception and Corporate Entrepreneurship.The mediation analysis of the research showed that Corporate Entrepreneurship has a complete mediation effect in the effect of Transformational Leadership Perception on Innovation Performance. Similarly, Corporate Entrepreneurship mediates the effect of Authentic Leadership Perception on Innovation Performance completely. As a result, managers must adopt a Transformational and Authentic leadership Perception approach to promote Innovation Performance.Similarly, managers need to focus on Corporate Entrepreneurship to make their companies more innovative.