The representations of women and nature in Jane Eyre and North and South: An ecofeminist reading
Jane Eyre ve Kuzey ve Güney adlı eserlerde kadın ve doğa temsilleri: Ekofeminist bir okuma
- Tez No: 769738
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANSI SEV ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ekofeminizm, Viktorya toplumu, Jane Eyre, Kuzey ve Güney, Dualizm, Sömürü, Ecofeminism, Victorian society, Jane Eyre, North and South, Dualism, Exploitation
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Ekofeminizm, kadın ve doğa tahakkümü arasındaki ilişkiye odaklanır ve kadının tahakkümü ile doğa tahakkümü arasında bir ilişki olduğu varsayımına dayanır. Ekofeministlerin özellikle hedef aldığı konulardan bir diğeri de, birbirine karşıt olduğu düşünülen iki kavramın yarattığı dualist düşüncedir. Ekofeminist hareket, zihni bedenden, kültürü doğadan, erilliği dişilden üstün tutan bu hiyerarşik düzeni reddeder ve bütüncül yaklaşımlar sunar. Bu tezde Viktorya döneminde yazılan Jane Eyre ile Kuzey ve Güney romanları ekofeminist bir bakış açısıyla analiz edilmektedir. Tezin ilk bölümü ekokritisizm ve ekofeminizmi kuramsal çerçevede incelemektedir. Tezin ikinci bölümü, Viktorya toplumunun Charlotte Bronte'nin Jane Eyre başlıklı romanında kadın ve doğayı nasıl kavramsallaştırdığına odaklanmaktadır. Roman, erkeğin kadın ve doğa üzerindeki egemenliğinin altını çizer. Kadın ve doğa arasındaki benzerlikler, aralarında güçlü bir bağ kurmalarını sağlar. Tezin üçüncü bölümü, Elizabeth Gaskell'in Kuzey ve Güney başlıklı romanında Sanayi Devrimi'nin kadın ve doğa üzerindeki etkisine odaklanmaktadır. Roman, sanayileşmenin neden olduğu ataerkil kapitalist sistem tarafından kadınların ve doğanın sömürüsüne odaklanır.
Özet (Çeviri)
Ecofeminism focuses on the relationship between domination of women and nature and is based on the assumption that there is a relationship between the oppression of women and the exploitation of nature. One of the issues that ecofeminists particularly target is the dualist thought created by two concepts that are thought to be opposite to each other. The ecofeminist movement rejects this hierarchical order that prioritizes the mind over the body, culture over nature, masculine over feminine, and offers holistic approaches. In this thesis, Jane Eyre and North and South written in the Victorian era are analysed from an ecofeminist point of view. The first chapter of the thesis examines ecocriticism and ecofeminism in a theoretical framework. The second chapter of the thesis focuses on how Victorian society conceptualised women and nature in the novel Jane Eyre. The novel underlines the domination of men over women and nature. The similarities between women and nature enable them to establish a strong bond between them. The third chapter of the thesis focuses on the impact of the Industrial Revolution on women and nature in the novel North and South. The novel focuses on the exploitation of women and nature by the patriarchal capitalist system caused by industrialisation.