Kurumsal yönetimin firma performansına etkisi
The effect of corporate governance on firm performance
- Tez No: 770102
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKAİ ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Firma Performansı, GMM, Corporate Governance, Firm Performance, GMM
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Firmalarda yaşanan muhasebe skandalları sonucunda meydana gelen finansal başarısızlıklar, hem kurumsal yönetim kavramının hem de kurumsal yönetim ve firma performansı arasındaki ilişkinin araştırılmasının önemini arttırmıştır. Kurumsal yönetim, firma yönetimi ile yatırımcı ve paydaşlar arasındaki ilişkileri düzenleyen ilkeler topluluğudur. Bu araştırmanın amacı, kurumsal yönetimin firma performansına etkisini araştırmaktır. Bu amaçla çalışmada 2010-2021 yılları arasında BİST Kurumsal Yönetim Endeksinde kesintisiz olarak işlem gören finans dışı 16 firmanın verilerinden yararlanılmıştır. Veriler panel veri analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Performans göstergesi olarak özsermaye karlılığı ve Tobin's Q oranı kullanılırken, kurumsal yönetimi temsilen kurumsal yönetim notları ve kontrol değişkeni olarak finansal kaldıraç oranı ve likidite oranları kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, kurumsal yönetimin performans göstergeleri olan özsermaye karlılığı ve Tobin's Q oranını pozitif etkilediği tespit edilmiştir. Özsermaye karlılık oranını daha fazla etkilediği, Tobin's Q oranını ise daha az etkilediği gözlemlenmiştir. Bu sonuçlara göre, kurumsal yönetim uygulamalarının firma performansını artırdığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Financial failures as a result of accounting scandals in companies have increased the importance of investigating both the concept of corporate governance and the relationship between corporate governance and firm performance. Corporate governance is a collection of principles regulating the relations between company management, investors and stakeholders. The purpose of this research is to investigate the effect of corporate governance on firm performance. For this purpose, the data of 16 non-financial companies that were continuously traded in the BİST between 2010-2021 were used in the study. The data were analyzed by panel data analysis method. Return on equity anad while using the Tobin's Q ratio, corporate governance ratings are used to represent corporate management, and financial leverage ratio and liquidity ratios are used as control veriables. According to the results of the analysis, it has been determined that corporate governance has a positive effect on return on equity and Tobin's Q ratio, which are performance indicators. It has been observed that it affects the return on aquity ratio more, while it affects the Tobin's Q ratio less. According to these results, it has been can be said that corporate governance practices increase firm performance.