Kuvarsitlerden züccaciye kalitesinde cam kumu elde edilmesi
Processing of glass sands in glasware from the quartzite
- Tez No: 77041
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Cam kumu, cam kumu safsızlıkları, cam kumu hazırlama, Glass sand, glass sand impurities, glass sand processing
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ KUVARSİTLERDEN ZÜCCACİYE KALİTESİNDE CAM KUMU ELDE EDİLMESİ HÜSEYİN AKARSU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Mehmet YILDIRIM Yıl : 1998, Sayfa: 79 Jüri :Yrd. Doç. Dr. Mehmet YILDIRIM :Prof. Dr. Mesut ANIL : Yrd. Doç. Dr. Oktay BAYAT Güneyde Mersin civarında bulunan Cam Fabrikalarının camkumu ihtiyacı, İçel - Silifke - Ovacık ve Adana - Feke civarında bulunan Devoniyen Yaşlı Kuvarsitik Kumtaşı yataklarından üretilen cevherin, cevher hazırlama işlemlerine tabi tutulmasıyla karşılanmaktadır. Mersin yöresinde; Düzcam, Cam Ambalaj, Cam Ev Eşyası Kalitesi (Züccaciye) olmak üzere üç farklı üretim yapan, üç Cam Fabrikası bulunmaktadır. Ayrıca yine Mersin yöresinde; Soda San. A.Ş.'nin ek bir tesisi olarak Sodyum Silikat Üretim Tesisi yer almaktadır. Bu dört ayrı üretim tesisinin ihtiyacı olan camkumları farklı özellikler taşımaktadır. Camkumlarının en kritik özelliği Fe2O3 içeriğidir. Dolayısiyle yukarıda sözü edilen her cam çeşidi farklı Fe203 içeren camkumlarmdan üretilmektedir. Güneydeki Cam Fabrikalarında kullanılan camkumlannda; Fe2O3 içeriği standartları aşağıda belirtilmiştir.Cam Kumu Türü Fe2O3 İçeriği Düzcam Kalitesi % 0. 105 ± 0.005 Cam Ambalaj Kalitesi % 0.065 max. Cam Ev Eşyası Kalitesi % 0.020 max. Sodyum Silikat Kalitesi % 0.075 max. Gerek Ovacık, gerekse Feke Kuvarsitik Kumtaşlarından 1996 yılma kadar Düzcam ve Cam Ambalaj kalitesi camkumu üretildiğinden Fe2O3 içeriği açısından " önemli bir sorunla karşılaşılmamıştır. 1 996 yılında Züccaciye Fabrikasının üretime girmesiyle düşük Fe2O3 içerikli camkumu ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Mevcut tesis olanakları ile yapılan ilk değerlendirmelere göre, ihtiyacın %50 ' sinin ithalat yoluyla karşılanması öngörülerek, Cam Kumu üretimi 1996 yılında başlamıştır. Bu çalışmada; Mersin'de bulunan Cam Ev Eşyası Fabrikası'nda hammadde olarak kullanılan îthal Camkumu kullanımının azaltılarak, maliyetinin düşürülmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, yakın yörede bulunan; İçel - Silifke - Ovacık, Adana - Feke Kuvarsitik Kumtaşı yatakları incelenmiş, uygun yatak belirlenmiş, gerekli tespitlerden sonra kum hazırlama tesisinde yapılan ilave yatırımla ithal camkumu kullanımı %50 oranından %20 oranına düşürülmüştür. Böylece birim maliyette de %20 civarında tasarruf sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS PROCESSING OF GLASS SANDS IN GLASSWARE QUALITY FROM THE QUARTZITE Hüseyin AKARSU DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATUREL AND APLLIED SCIENCES OF UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: AsstProf. Mehmet YILDIRIM Year: 1998, Pages: 79 Jury: AsstProf. Mehmet YILDIRIM Prof. Mehmet ANIL Asst Prof. Oktay BAYAT Glass-Sand necessities of the Glass Producing Factories located around Mersin at south of Türkiye supplied by producing and processing of the devonian age Quartz- Sandstone deposits which were found in İçel-Silifke-Ovacık and Adana-Feke regions. In Mersin region, there are three Glass factories of which are producing three different types of glass called as Float Glass Packing, Glassware. Separately, again in Mersin region there is a Sodium Silicate producing unit belonging to Soda San. A.Ş. The Glass Sand requried for. these four types of production foundations contains different peculiarities. The most critical peculiarity of the Glass sands are their Fe,03 % contents. For thisreason, all of the above mentioned glass varieties are produced with glass sands containing different percent of Fe203. The Fe203 % standarts for the glass sands needed for the Factories located at southern of Turkey are given below. Glass Type % Fe203 Content Float 0.105 ±0.005 Glass Packing 0.065 max Glassware 0.020 max Sodium Silicate 0.075 max Until the year of 1 996, It has not been met any important problem related with the Fe^C^ % content, because the Glass Sands productions had been done whether from the Ovacık or Feke Quarz Sand deposits for only use of Float and Glass Packings. Together with the production started at the new Glassware factory in 1996, lower Fe2 O3% containing Glass sand neecessity arised. According to the first estimations done by considering existing plant possibilities, it has been proposed to import 50 percent of the total Glass Sand needed for the Glassware productions. By this study, it has been intented to decrease production costs by reducing the use of Import Glass amount for the Glassware factory located in Mersin. For this aim, nearly placed Quartz Sandstone deposits available in Îçel-Silifke-Ovacık and Adana-Feke districts had been explored and appropriated deposits ascertained. After these determinations, at the existing Mineral Processing Plant some new additional investments have been carried out and the use of import Glass Sand reduced down from 50 percent to 20 percent. In this way, about 20 percent of unit cost has been saved.