Uyumsuz hayal kuranların hayal kurma deneyimlerinin incelenmesi
Examining the daydreaming experiences of maladaptive daydreamers
  1. Tez No: 770843
  2. Yazar: TAHİR AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDAİM YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Nitel Çalışma, Tematik Analiz, Uyumsuz Hayal Kurma, maladaptive daydreaming, qualitative study, thematic analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Uyumsuz hayal kurma klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya ya da toplumsal, işle ilgili alanlarda ya da önemli diğer işlevsellik alanlarında bozulmaya neden olacak şekilde, bireyin içsel bir fantezi dünyasına aşırı derecede daldığı klinik bir durumdur. Birçok kişinin hayatını olumsuz şekilde etkileyen bir durum olmasına karşın bu konuya dair araştırmalar oldukça kısıtlıdır. Mevcut çalışma, Türkiye popülasyonunda yapılmış, bilgimiz dâhilindeki, ilk nitel çalışmadır. Bu çalışmanın amacı uyumsuz hayal kurmadan muzdarip kişilerin uyumsuz hayal kurma deneyimlerini derinlemesine incelemektir. Çalışma nitel yöntemle yürütülmüş olup 6'sı kadın 4'ü erkek olmak üzere, sosyal medya platformlarından ulaşılmış, toplamda 10 katılımcı ile online şekilde bire bir görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler esnasında katılımcılara araştırma soruları doğrultusunda oluşturulmuş olan açık uçlu sorular yöneltilmiş ve detaylı cevaplar beklenmiştir. Elde edilen verilerin analizi için tematik analiz yöntemi uygulanmıştır. Analiz için bir nitel analiz programı olan MAXQDA 2022 programı kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda 5 ana tema ortaya çıkmıştır. Bu ana temalar hayallerin içeriği, hayal kurma nedenleri, tetikleyiciler, hayallere eşlik eden durumlar ve yol açtığı sorunlar şeklinde sıralanabilir. Hayallerin içeriği teması sosyal ilişki hayalleri, ideal benlik hayalleri, fantastik hayaller, olumsuz hayaller ve şahit tutma ve ispat etme alt temalarını içermektedir. Hayal kurma nedenleri teması, başlatan nedenler ve sürdürücü etkenler alt temalarından oluşmaktadır. Tetikleyiciler ana temasının alt temaları içsel tetikleyiciler ve dışsal tetikleyiciler şeklinde belirlenmiştir. Hayallere eşlik eden durumlar teması stereotipik hareketler, canlandırma ve duygu deneyimi alt temalarını kapsamaktadır. Son olarak yol açtığı sorunlar ana teması anda kalamama, yaşantısal zorluklar, yardım arayışı ve anlaşılmama ve duygusal yakınmalar alt temalarını içermektedir. Elde edilen bulgular literatür bağlamında tartışılmış ve teorik ve pratik açıdan birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Maladaptive daydreaming (MD) is a clinical condition in which a person becomes excessively immersed in an internal fantasy world, resulting in clinically significant distress or impairment in social, occupational, or other important areas of functioning. Although it negatively impacts the lives of many people, there is limited research on this topic. The present study is the first qualitative study conducted in the Turkish population on MD. With the aim of exploring in depth the experiences of people suffering from MD using a qualitative method, online individual interviews were conducted with a total of 10 participants (women n = 6; men n = 4). Based on the research questions, participants were asked to respond in detail to open-ended questions. The data obtained were analyzed with the method of Thematic Analysis using MAXQDA 2022, a qualitative analysis program. Five main themes emerged. These main themes can be listed as follows:“content of daydreams”,“reasons for daydreaming”,“triggers”,“situations accompanying daydreams”, and“the problems caused by daydreams”. The theme“daydream content”included the subthemes“social relationship daydreams,”“ideal self daydreams,”“fantastic daydreams,”“negative daydreams,”and“testimony and demonstration.”The theme“ reasons for daydreaming”is composed of the subthemes“initiating factors”and“maintaining factors.”The theme“triggers”is composed of the subthemes“internal triggers”and“external triggers”. The theme“situations accompanying daydreams”comprises the subthemes“stereotypical movements,”“enactment,”and“affective experiences.”Finally, the main theme“problems caused by daydreams”includes the subthemes“not being able to stay in the moment,”“experiential difficulties,”“seeking help and not being understood,”and“affective complaints.”The findings are discussed in the context of the literature and suggestions for theory and practice are made.