Özel eğitim öğretmenlerinin iş birliği, işyaşam kalitesi düzeyleri ile mobbing(yıldırma) durumları arasındaki ilişkininfarklı değişkenlere göre incelenmesi
- Tez No: 770989
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAHİT NURİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim Öğretmenleri, İş birliği, İş Yaşam Kalitesi, Mobbing, Special Education Teacher, Cooperation, Work Life Quality, Mobbing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki özel eğitim öğretmenlerinin iş birliği, iş yaşam kalitesi düzeyleri ile mobbing (yıldırma) durumları arasındaki ilişki, farklı değişkenlere göre incelenmiştir. Araştırmaya 2021-2022 eğitim öğretm yılında KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığına bağlı okul ve kurumlarda görev alan 153 özel eğitim öğretmeni katılmıştır. Araştırmada nicel yöntemlerden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada iş birliği, iş yaşam kalitesi ve mobbing düzeyi belirleme ölçekleri kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak çözümlemeleri yapılmıştır. Veriler incelendiğinde özel eğitim öğretmenlerinin iş birliği düzeyleri ile yaş, mesleki kıdem, eğitim durumu ve aylık hane geliri değişkenleri arasında anlamlı düzeyde farklılık olduğu; cinsiyet, medeni durum ve günlük çalışma saati değişkenleri ile arasında anlamlı düzeyde fark olmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte özel eğitim öğretmenlerinin mobbing (yıldırma) düzeyleri ile mesleki kıdem, eğitim durumu, medeni durum, aylık hane geliri ve günlük çalışma saati değişkenleri arasında anlamlı düzeyde fark olduğu; yaş ve cinsiyet değişkenleri arasında ise anlamlı düzeyde fark olmadığı tespit edilmiştir. Özel eğitim öğretmenlerinin iş birliği, iş yaşam kalitesi düzeyleri ile mobbing(yıldırma) durumları arasındaki ilişki durumu incelendiğinde, İş Yaşam Kalitesi Ölçeği puanları ile İş birliği Ölçeği puanları arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı düzeyde korelasyon olduğu; İş Yaşam Kalitesi Ölçeği puanları ile Psikolojik Şiddet (Mobbing) Ölçeği puanları arasında negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı düzeyde korelasyon olduğu; İş birliği Ölçeği puanları ile Psikolojik Şiddet (Mobbing) Ölçeği puanları arasında negatif yönlü fakat istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olmayan korelasyon olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between cooperation, work life quality level and mobbing state of special education teachers working in TRNC has been examined according to different variables. 153 special education teachers working in TRNC during 2021-2022 education year participated to the research. In the study, using the quantitative research method, general survey model. In this research cooperation, work life quality and mobbing level determination scales were used. The analysis of the data obtained in the research was made using SPSS25.0 programme. According to the findings obtained in the study, there were significant differences between special education teachers cooperation level, age, proffessionel seniority,education level, monthly household income variables. There weren't significant differences between age, marital status and daily working hours variables. In addition to this, it was found that there were significant differences between special education teachers mobbing level and proffessional seniority, education level, marital status, monthly household income and daily working hours variables and that there weren't any signyficant differences between age and gender variables. It was determined that there were positive and statistically significant correlation between work life quality scale scores and cooperation scale scores considering special education teachers cooperation work life qoality level and mobbing state. It was found that there were negative and statistically significant correlation between work life quality scores and mobbing scale scores. It is identified that there were negative and statistically insignificant correlation between cooperition scale scores and mobbing scale scores.