Üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığını etkileyen faktörler: Bir model sınaması
Factors affecting internet addiction in university students: A model test
  1. Tez No: 771065
  2. Yazar: ALİCAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAN TEZER YÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Patolojik İnternet Kullanım Modeli, Psikopatoloji, Uyumsuz Bilişler, Üniversite Öğrencileri, Yapısal Eşitlik Modeli, Internet Addiction, Maladaptive Cognitions, Pathological Internet Usage Model, Psychopathology, Structural Equation Model, University Students
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığını etkileyen faktörleri araştırmaktır. Bu genel amaç doğrultusunda üniversite öğrencilerinin internet bağımlılık oranı ve internet bağımlılık düzeylerinin sosyodemografik ve çeşitli değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Ayrıca öğrencilerin internet bağımlılık düzeylerinin internette iş ve eğitim amaçlı geçirdikleri süre ile yıllık internet kullanım süreleri arasında bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Diğer bir amaç ise Davis'in (2001) Patolojik İnternet Kullanım Modelini yapısal eşitlik modellemesine dayalı olarak test etmektir. Test edilen modelde psikopatoloji, internet kullanım süresi, uyumsuz bilişler ve internet bağımlılığı gibi değişkenlerin üniversite öğrencileri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Betimsel ve ilişkisel tarama modellerinde tasarlanan bu araştırma, 2020-2021 yıllarında eğitimlerine devam eden ve interneti aktif olarak kullanan üniversite öğrencileri araştırmanın genel evrenini oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise 18-35 yaşları arasında kolayda örnekleme yöntemine göre seçilen %50'si kadın ve %50'si erkek olmak üzere 530 kişiden oluşmaktadır. Öğrencilerin %44,3'ü lisansüstü, %38,3'ü lisans ve %17,4'ü önlisans sınıflarında öğrenimlerine devam etmektedir. Araştırmada öğrencilere“Kişisel Bilgi Formu”,“İnternet Bağımlılığı Ölçeği”,“Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği 21”ve“Bilişsel Çarpıtma Ölçeği”gibi veri toplama araçları çevrim içi anket yöntemi ile uygulanmıştır. Çalışma kapsamında elde edilen verilere SPSS 24.0 ve LISREL 8.7 programı kullanılarak %95 güven düzeyinde istatistiksel analiz yöntemleri uygulanmıştır. İstatistiksel analiz yöntemleri olarak Betimleyici istatistikler (frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma), Bağımsız örneklem t-testi, Tek yönlü ANOVA analizi, Scheffe testi, Pearson korelasyon testi ve Yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Yapısal eşitlik modelinin ön analizi olarak ölçeğin Doğrulayıcı faktör analizi ve Cronbach's alpha analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda üniversite öğrencilerinin internet bağımlılık oranının %0,9 olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin internet bağımlılık düzeyleri, üniversite öncesi yaşamlarının çoğunu nerede geçirdiklerine, eğitimleri sırasında nerede yaşadıklarına, internete en çok nerede bağlandıklarına, en sık internet kullanma amaçlarına ve internete bağlandıkları teknolojik cihazlara göre farklılık göstermezken; cinsiyet, yaş, fakülte, sınıf, aylık hane geliri, çalışma durumu ve aylık bireysel gelir açısından anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Aynı zamanda öğrencilerin internet bağımlılık düzeylerinin internette iş ve eğitim amaçlı geçirdikleri süre ile yıllık internet kullanım süreleri arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Yapısal eşitlik modeli test edilerek ulaşılan sonuçlara göre ise modelin mükemmel düzeyde uyum gösterdiği tespit edilmiştir. Özetle, öğrencilerinin psikopatolojileri, iii internet kullanım süreleri ve uyumsuz bilişlerinin internet bağımlılık düzeyleri üzerinde pozitif yönde, psikopatolojileri ve internet kullanım sürelerinin ise uyumsuz bilişler üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin psikopatolojisinin ve internet kullanım süresinin internet bağımlılığı üzerindeki etkisinde uyumsuz bilişlerin aracılık rolü olduğu ortaya konmuştur. Sonuç olarak, üniversite öğrencilerinde saptadığımız internet bağımlılık oranları ve ilişkili faktörler belirlenerek bu faktörler arasındaki ilişkilerin rolünün incelenmesinin gelecekte sağlık profesyonelleri ve uzmanları için önleme ve müdahale çalışmalarında önemli bir rol oynayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the factors that affect college students' internet addiction. According to this overall purpose, we investigated whether the internet addiction rate and the level of internet addiction among college students vary with social demographics and various variables. In addition, it also investigated whether there is a relationship between students' level of internet addiction and the time they spend on the internet for work and educational purposes, as well as their annual internet use. Another purpose is to test the Pathological Internet Usage Model of Davis (2001) based on the structural equation model. In the test model, the effects of variables such as psychopathology, internet use time, maladaptive cognitions, and internet addiction on college students were examined. This research, designed in descriptive and relational scanning models, constitutes the general research universe of students who continue their education in 2020-2021 and actively use the internet. The research sample consists of 530 people aged 18-35, 50% women and 50% men, selected according to a convenience sample selection. 44.3% of the students continued to study in the graduate class, 38.3% of the undergraduates and 17.4% of the associate degree. In the research, data collection tools such as the“Personal Information Form”,“Internet Addiction Scale”,“Depression, Anxiety and Stress Scale 21”, and“Cognitive Distortion Scale”were applied to students through online questionnaires. Statistical analysis methods were applied to the data obtained in the study with a 95% confidence level using the SPSS 24.0 and LISREL 8.7 programs. Descriptive statistics (frequency, percentage, mean, and standard deviation), Independent sample t-test, One-way ANOVA analysis, Scheffe test, Pearson correlation test and Structural equation modeling are used as statistical analysis methods. The confirmatory factor analysis of the scale and Cronbach's alpha analysis were used as the preliminary analysis of the structural equation model. The results of the study determined that the internet addiction rate of college students was 0.9%. Although students' degree of internet addiction levels not depend on where they spend most of their time before university, where they live during their education, where they go online most, their most frequent internet use purposes and the device they connect to not differs significantly; significant differences were in gender, age, faculty, class, family monthly income, work status and personal monthly income. At the same time, there is a significant positive correlation between the degree of internet addiction levels among students, the time spent on the internet for work and educational purposes, and the year of internet use. According to the results of testing the structural equation model, it is determined that the model shows a perfect fit. In summary, it has been determined that students' psychopathology, internet use time and maladaptive cognition have a positive effect on their level of v internet addiction, while their psychopathology and internet use time have a positive and significant effect on maladaptive cognition. Moreover, it was revealed that maladaptive cognitions play a mediating role in the influence of students' psychopathology and internet use time on internet addiction. As a result, it is believed that the role of determining the rate of internet addiction among college students and related factors and examining the relationship between these factors may play an important role in the prevention and intervention research of health professionals and experts in the future.