Avrupa bankacılık sistemi çerçevesinde Avrupa Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası üzerine karşılaştırmalı ve kavramsal bir değerlendirme
A comparative and conceptual evaluation of the European Central Bank and the Central Bank of Republic of Turkey in the European banking system context
  1. Tez No: 771182
  2. Yazar: OKTAY TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Banka kurtarma, Çözüm yönergesi, Avrupa Bankacılık Sistemi, Avrupai İstikrar mekanizmasının, Bank recovery, Resolution directive, European banking system, European stability mechanism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Banka kurtarma ve çözüm yönergesi ile bankacılık birliği avro bölgesindeki sıkıntılı ticari bankalarla başa çıkmak için kullanılması gereken üç sütunu içeren bir kılavuz alacak. Avrupa Tek Bankacılık Otoritesi, Avrupa Merkez Bankasının uluslararası bankalardan hem faaliyetleri hem de likiditeleri hakkında rapor alma yetkilerini genişletiyor. Öte yandan, tek tip Avrupa banka çözümleme mekanizması, özellikle hissedarların sözde kefaletle bir borç zinciri yoluyla kovuşturulmasıyla, sorunlu bankaların şartlı çözümünü düzenler. Buna ek olarak, 2024 yılına kadar işleme için 55 milyar avroluk bir fon kurulacak ve bu fon devlet kurumları nezdinde kademeli olarak sona erdiğinde yürürlüğe girecek. Henüz uygulanmayan uyumlaştırılmış mevduat sigortası programı, bankanın batması durumunda tazmin edilen küçük yatırımcılar için kapsamlı bir koruma mekanizmasını temsil etmektedir. Bu tezde, Avrupa İstikrar Mekanizmasının yanı sıra bankacılık birliğinin bankacılık sektöründeki finansal krizlere karşı etkin bir koruyucu işleve sahip olduğunu gösteren konular ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The banking union gets a directive in the form of the Bank Recovery and Resolution Directive, which contains three pillars that will be used to deal with ailing commercial banks in the euro area. The Single European Banking Authority extends the powers of the European Central Bank to receive reports from international banks regarding their activities as well as their liquidity. The Single European Bank Resolution Mechanism, on the other hand, regulates the conditional resolution of ailing banks, whereby shareholders in particular are held liable through a liability cascade with the so-called bail-in principle. In addition, a €55 billion fund will be set up by 2024 for the resolution, which will take effect at the end of the cascade before state institutions. The harmonised deposit guarantee scheme, which has not yet been implemented, represents a far-reaching protection mechanism for small investors who will be compensated in the event of bank failure. This paper shows that the Banking Union, alongside the European Stability Mechanism, has an effective protective function with regard to financial crises in the banking sector.