Mevdudî'nin Tefhimu'l-Kur'ân isimli tefsirinde tasavvufî kavram ve konuların değerlendirilmesi
Evaluation of mystical concepts and issues in Mawdudi's Tafhimu'l-Qur'ân tafsir
  1. Tez No: 771231
  2. Yazar: SÜMEYYE ELBAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SEYİD GECİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Tefsir, İşarî Tefsir, Tefhimu'l Kur'ân, Mevdûdî, Mysticism, Tafsir, İsari Tafsir, Tefhimul Quran, Mawdûdî
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Yaşamış olduğu dönem ve sonrası itibariyle Mevdûdî'nin geniş çevrelere hitap ettiği, düşünüş, eylem ve duruş bakımından tesirli bir yer edinmiş olduğu görülmektedir. Tefhimu'l-Kur'ân isimli eseri, Mevdûdî'nin hayatının sağlam bir neticesi olduğunu göstermektedir. Eserin içeriği ele alındığında gelenek ile modernlik arası bir konumda olduğu görülmektedir. Diğer düşünürler gibi Mevdûdî de hem bağlı olduğu değerleri korumak hem de yaşadığı büyük dönüşümlerle bulunduğu çağın her anlamda gereksinimini karşılamak için özgün yolunu oluşturarak tefsirinde de bu durumu yansıttığı görülmektedir. Tezin ilk bölümünde Mevdûdî'nin hayatı, ilmi kişiliği ile ilgili bilgi verilmektedir. Çalışmanın esas amacını oluşturan son bölümde; yedi ciltlik Tefhimu'l-Kur'ân tefsirinin tamamı kapsamında diğer müfessirlerin de kendi tefsirlerinde geçen tasavvufî kavramların ve konuların; Mevdûdî'nin tefsirinde geçen ortak tasavvufî noktalar tahlil edilmiştir. Mevdûdî'nin tasavvuftaki düşüncesi açık hâle getirilmeye çalışılmıştır. Bu tezin ulaşılmak istenen sonuca farklı olarak, Mevdûdî, tefsirinde bazı tasavvufî kavramları incelerken incelemesi dışındaki kavramlara da ulaşmaktadır. Bu kavramları da daha da farklı kavramlarla bütünleştirerek özgün bir yöntemi olduğu anlaşılmaktadır. Böylece çalışmada Mevdûdî'nin topluma kazandırmış olduğu Tefhimu'l-Kur'ân isimli tefsirinin tasavvufî olarak izahına, konuların açılımına ve tasavvufî yönüne dair çıkarımlar ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is seen that Mevdudi appealed to wide circles in the period he lived in and after, and acquired an effective competence in terms of thinking, action and stance. His work Tefhimu'l-Qur'an shows that it was a solid result of Mawdudi's life. Considering the content of the work, it was seen that it was in a position within the scope of tradition and modernity. Like other thinkers, it is seen that Mawdudi reflects this situation in his tafsir by creating a unique way both to protect the values he is attached to and to meet the needs of his age in every sense with the great transformations he has experienced. In the first chapter, information about Mawdudi's life, scientific personality and sufistic interpretation is given. In the last part of the study, which constitutes the main purpose; Within the scope of the entire seven-volume tafsir, the meanings of the mystical concepts and topics in the commentaries of other commentators and the places they emphasized on common points with Mawdudi were analyzed. The place of Mawdudi in Sufism was tried to be clarified. Unlike the desired result of this thesis, while examining some mystical concepts in Mawdudi's tafsir, the deep purpose of Sufism has been reached. It was understood that he had a unique method by integrating these concepts with even more different concepts. It also leads to the conclusion that it is formed. Thus, in this study, the conclusions about the mystical explanation, expansion and mystical aspect of Mawdudi's commentary named Tefhimu'l Quran, which he brought to the society, were revealed.