İlk trimester maternal yağ doku ölçümünün gestasyonel diyabeti öngörmedeki etkinliği
Effectiveness of first trimester maternal fat tissue measurement in prediction of gestational diabetes
- Tez No: 771282
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ MİHMANLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diabetes Mellitus, ciltaltı yağ dokusu, viseral yağ dokusu, ilk trimester tarama, Gestational Diabetes, subcutaneous adipose tissue, visceral adipose tissue, first trimester screening
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Gestasyonel Diabetes Mellitus (GDM) tanısında 24. - 28. haftalar arasında yapılan OGTT hastalar için zahmetli olan, maliyeti yüksek, tanı sonrası tedavi ve yönetim için yeterli bir zaman bırakmayan bir test olması nedeniyle Oral Glukoz Tolerans Testi'ne (OGTT) alternatif, maliyet etkin, daha pratik ve daha erken gebelik haftalarında kullanılabilecek bir yöntem bulmaktır. Bu sebeple ilk trimesterde yapılan yağ dokusu ölçümleriyle GDM'nin öngörülebilirliğini incelemeyi amaçladık. Gereç – Yöntem: Çalışmamız prospektif kohort çalışması olarak tasarlanmıştır. Şubat 2022 – Ağustos 2022 arasında hastanemiz perinatoloji polikliniğine başvuran ilk trimesterdeki gebelerden çalışmamızın uygunluk kriterlerini karşılayanların ultrasonografik olarak viseral ve cilt altı yağ doku kalınlıkları ölçülerek demografik bilgilerle beraber kaydedildi. Takip eden aylarda 24-28. gebelik haftalarında aynı hastalardan yapılan OGTT test sonuçlarına göre GDM tanısı alanlar ve almayanlar şeklinde iki grup oluşturuldu. Bu iki grup ultrasonografik ve demografik kayıtlar incelenerek ROC eğrileri ve lojistik regresyon analizleriyle karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 292 gebe dahil edildi. Bunların %21.2'si GDM tanısı aldı. İki grup arasında maternal yaş, gravida, parite, abortus, ailede DM öyküsü açısından benzerlik mevcuttu. Çoklu lojistik regresyon sonrası GDM tanısı alan grupta subkutan yağ dokusu (SYD) (AUC 0.72, %95 CI 0.68-0.76), viseral yağ dokusu (VYD) (AUC 0.73, %95 CI 0.68-0.76) ve total yağ dokusu (AUC 0.78, %95 CI 0.68-0.79) GDM tanısı almayan gruba göre anlamlı derecede yüksek bulundu. SYD için eşik değer 18 mm, VYD ve total yağ doku kalınlığı için belirlenen eşik değer 55 mm olarak belirlendi. Sonuç: GDM tanısı alan gebelerin ilk trimester SYD, VYD ve total yağ doku ölçümleri GDM tanısı almayanlara göre anlamlı derecede yüksektir. Belirlenen eşik değerler ışığında ilk trimester SYD, VYD ve total yağ dokusu ölçümleri pratik ve ekonomik olarak GDM'yi öngörmek için ultrasonografik bir araç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Oral glucose tolerance test (OGTT) performed between the 24th and 28th weeks in the diagnosis of gestational diabetes is a difficult, costly test that does not leave enough time for post-diagnosis treatment and management. Our aim is to find an alternative, cost-effective, more practical method and can be used at earlier weeks of gestation. For this reason, we aimed to examine the predictability of gestational diabetes with adipose tissue measurements made in the first trimester. Materials and Methods: Our study was designed as a prospective cohort study. Visceral and subcutaneous fat tissue thicknesses of the first trimester pregnant women who applied to the perinatology outpatient clinic of our hospital between February 2022 and August 2022 and met the eligibility criteria of our study were measured ultrasonographically and recorded together with demographic information. In the following months, two groups were formed as those who were diagnosed with gestational diabetes and those who did not, according to the results of the glucose tolerance test performed on the same patients at 24th – 28th weeks of gestation. Ultrasonographic and demographic records between these two groups were examined and compared with ROC curves and logistic regression analyses. Results: A total of 292 pregnant women were included in the study. 21.2% of them were diagnosed with gestational diabetes. The two groups were similar in terms of maternal age, gravida, parity, abortion, and family history of diabetes. In the group diagnosed with GDM after multiple logistic regression, subcutaneous adipose tissue (SAT) (AUC 0.72, 95% CI 0.68-0.76), visceral adipose tissiue VAT (AUC 0.73, 95% CI 0.68-0.76) and total adipose tissue (AUC 0.78, 95% CI 0.68-0.79) were significantly higher that diagnosed with GDM than the group that did not receive it. The threshold value for SAT was determined as 18 mm, and the threshold value for VAT and Total adipose tissue thickness was determined as 55 mm. Conclusion: First trimester SAT, VAT and total fat tissue measurements of pregnant women with GDM are significantly higher than those without GDM diagnosis. In the light of determined threshold values, first trimester SAT, VAT and total fat tissue measurements can be used as an ultrasonographic tool to predict GDM practically and economically.