Karides trol ağının (Penaeus semisulcatus) üzerinde seçicilik deneyleri, av miktarı ve kompozisyonları bakımından algarna ile karşılaştırılması
  1. Tez No: 77134
  2. Yazar: KENAN BAYHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. ZİYA LUGAL GÖKSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Deep Trawl Cod-End Selectivity, Shrimp (Penaeus semisulcatus), Shrimp Trawl, Beam Trawl, North-eastern Mediterranean Sea IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
oz DOKTORA TEZİ KARİDES TROL AĞININ Penaeus semisulcatus ÜZERİNDE SEÇİCİLİK DENEYLERİ, AV MİKTARI VE KOMPOZİSYONLARI BAKIMINDAN ALGARNA İLE KARŞILAŞTIRILMASI Kenan BAYHAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. M. Ziya Lugal GÖKSU Yıl: 1998, Sayfa: 64 Jüri : Yrd. Doç. Dr. M. Ziya Lugal GÖKSU : Doç. Dr. Dursun AVŞAR : Doç. Dr. Ali Cemal GÜCÜ Bu çalışma 15 Temmuz 1995 - 4 Ekim 1996 tarihleri arasında yürütülerek Kuzeydoğu Akdeniz'in başat türü Penaeus semisulcatus (De Haan, 1844) üzerinde, Örtü Torba Yöntemi kullanılarak, torba göz genişliği 22 mm olan karides trol ağının seçicilik parametreleri saptanmıştır. Ayrıca karides trol ağı ile torba göz genişliği 12 mm olan algarna'nın birim çabadaki av miktarı ve kompozisyonu karşılaştırılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulguların değerlendirilmesi sonucunda, Penaeus semisulcatus için karides trol ağının seçicilik parametrelerinden bu türü, % 50, % 75 ve % 25 oranlarında seçtiği boyların sırasıyla L50 =14.1 cm, L75 = 15.1 cm, L25 = 12.2 cm olduğu; seçicilik aralığı (SA)'nın 2.9 cm, seçicilik faktörü (b)'nün 6.41 olduğu bulunmuştur. Seçicilik eğrisinin ise, tipik seçicilik eğrisi karakteri gösteren sigmoid yapıda olduğu; karides trolünün 22 mm olan torba göz genişliğinin Penaeus semisulcatus türü için etkin seçicilik özelliği gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Algarna ile yapılan avcılık sonucunda elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, birim çabada yakalanan Penaeus semisulcatus miktarındakarides trolüne göre bir artış görülmediği ve avda çıkan diğer türler içerisinde önemli oranda ekonomik boyun altında bireye rastlanması nedeniyle bu av aracının, Kuzeydoğu Akdeniz'de karides ve dip trollerine alternatif bir av aracı olamayacağı kanaatine varılmıştır. Anahtar Kelimeler : Dip Trolü Torba Seçiciliği, Karides (Penaeus semisulcatus), Karides Trolü, Algarna, Kuzeydoğu Akdeniz II
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. THESIS EXPERIMENTS ON SELECTIVITY OF SHRIMP TRAWL NET ON Penaeus semisulcatus AND ITS COMPARISON WITH BEAM TRAWL IN TERMS OF CATCH AND COMPOSITION Kenan B AYHAN DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assos. Prof. Dr. M. Ziya Lugal GÖKSU Year : 1998, Pages : 64 Jury : Assos. Prof. Dr. M. Ziya Lugal GÖKSU : Assos. Prof. Dr. Dursun AVŞAR : Assos. Prof. Dr. Ali Cemal GÜCÜ Within the content of this work carried out during 15 July 1995 - 4 October 1996, determination of selectivity parameters of 22 mm (cod-end) mesh sized shrimp trawl net using covered net method on dominant shrimp species Penaeus semisulcatus (De Haan, 1844) inhabiting the north-eastern Mediterranean and its comparison with beam trawl of 12 mm mesh size in terms of catch per unit effort and catch composition have been made. Following the evalution of the obtained data, for the selectivity parameters of the shrimp trawl net for Penaeus semisulcatus, critical % 25, % 50 and % 75 selectivity ogives were found as 12.2, 14.1, 15.1 cm and selection range as 2.9 cm and finally selection factor (b) as 6.41 respectively. Mesh size selectivity curve exhibited a typical sigmoid curve and 22 mm cod-end mesh size of the shrimp trawl have shown to be efficiently selective on Penaeus semisulcatus. Based on the evaluation of the data obtained from beam trawl catches, since there is no significant increase in the catch per unit effort of Penaeus semisulcatus IIIand because the proportion of the non-commercial size classes are importantly high for the other species in the catch, it may be concluded that, beam trawl can not be used as an alternative to shrimp trawl and bottom trawl in the north-eastern Mediterranean Sea.