The impact of economic integration of North Macedonia in the European Union on domestic companies
Kuzey Makedonya'nın Avrupa Birliği'ne ekonomik entegrasyonu yerli şirketler üzerindeki etkisi
- Tez No: 771349
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL YÜCE DURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kuzey Makedonya, Avrupa Birliği (AB), Ekonomik Bütünleşme, Yerli Şirketler, North Macedonia, European Union (EU), Economic Integration, Domestic Companies
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Kuzey Makedonya'nın Avrupa'da yer alan ve birçoğu Avrupa Birliği'nin bir parçası olan diğer Avrupa ülkeleriyle çevrili, denize kıyısı olmayan bir ülke olması, Kuzey Makedonya'nın Avrupa Birliği üyeliğini kaçınılmaz bir faktör olarak görmesine ve ekonomik açıdan ilerleme kaydetmek için stratejik öneme sahip olmasına yol açmaktadır. Bildiğimiz üzere, Avrupa Birliği ve üye ülkeleri oldukça istikrarlı ve gelişen ekonomilere sahiptirler, bu da Kuzey Makedonya'nın Avrupa Birliği'ne tam üyelik sonrasında ekonomik entegrasyondan faydalanabileceği anlamına gelmektedir. Bu çalışmada nitel bir araştırma yaklaşımı kullanılmıştır. Araştırma, Avrupa Birliği ile ekonomik entegrasyonun yerli şirketler üzerindeki olası etkisini incelemektedir. Araştırma kapsamı, Avrupa Birliği'ne ihracat yapan farklı sektörlerden yerli şirketlerle yapılan görüşmeleri, Avrupa Birliği ile ekonomik entegrasyonun onlar için yaratacağı zorlukları, prosedürleri ve fırsatları kapsamaktadır. Bulgular, mevcut bazı sorunların ve zorlukların yerli şirketlerin Avrupa pazarındaki etkinliği ve verimliliği üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu ve Avrupa Birliği üyeliği ve ekonomik entegrasyonun şüphesiz işleyişlerini kolaylaştıracağını ve uyumlaştıracağını ve diğer yerli şirketler için yeni fırsatlar yaratacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
North Macedonia is a landlocked country, located in Europe and surrounded by other European countries, many of which are part of the European Union. This is a valid reason for North Macedonia to consider its membership in the European Union as an inevitable factor and strategically important for its economic progress. As we know, the European Union and its member countries have very stable and thriving economies, which means North Macedonia will be able to benefit from the economic integration after full membership in the European Union. A qualitative research approach is used in this study. The research examines the possible impact of economic integration with the European Union on domestic companies. The research scope includes interviews with domestic companies from different industries that are exporting to the European Union, the challenges, the procedures, and the opportunities that the economic integration with the European Union would create for them. Findings show that some existing issues and challenges have a negative impact on the effectiveness and efficiency of domestic companies on the European market, and membership and economic integration with the European Union will undoubtedly ease and harmonize their functioning and create new opportunities for other domestic companies.