دراسة نظرية، وتطبيقات في شعر ابن جابر الأندلسي
İbni Cabir el-Endelüsî'nin, anlamsal göstergeleri kullanmasındaki başarısını inceleme
  1. Tez No: 771375
  2. Yazar: JINAN IBRAHIM SAEED AL-ANI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAİBA FARHAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dil Semantiği, Kısıtlama, Serbest bırakma, Ibn Jaber, Language Semantics, Restriction, Release, Ibn Jaber
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
İbn Jaber El-Endülüs'ün şiirleri tabirlerin düzgünlüğü ve iyi tasvir özellikleri ile Arap Edebiyat dönemlerinden birini temsil etmektedir, Peygamber'e övgü ve benzeri pek çok dini içeriğe şiirlerinde yer vermiştir, Şiirlerinde Kur'an-ı Kerim'den ve Peygamber'in hadislerinden birçok alıntı yaptığı açıkça görülmektedir, bu çalışma dil yönlerinden ince bir yön olan semantiği üretmek ve serbest bırakmada dil etkisini ele almıştır, bu çalışma kısıtlama ve serbest bırakma ve şartlarından ve vezin ve kafiye açısından şiirsel zorunlulukların etkisinden bahis etmiştir. Bu çalışma, İbn Jaber El-Endülüs'ün bu dilbilimsel yönünün pratik bir uygulamasıdır. Semantiği üretmek ve serbest bırakmada dil tekniklerinin etkisi ele alınmıştır, ayrıca öne alma ve geciktirme yönlerinden Semantiği üretmek ve serbest bırakmada Nahv teknikler etkisi ele alınmıştır, vezin ve kafiye yönünden Semantiği üretmek ve serbest bırakmada şiirsel gereksinimlerin etkisini ele alınmıştır, böylece İbn Jaber'de semantik kısıtlamada ve serbest bırakmada kapsamlı bir çalışma olmuştur.
Özet (Çeviri)
The poems written by Ibn Jaber Al-Andalus represent one of the specific periods of Arab Literature due to their smoothness of the expressions and good descriptive features. The poet has included praise to the Prophet and has many similar religious content in his poems. It is seen that the poet makes many quotations from the Qur'an and the hadiths of the Prophet in his poems. The present study has addressed the impact of language used in restricting and releasing semantics, which is a subtle aspect of language. The present work has discussed the conditions of restraint and release and the influence of poetic imperatives in terms of meter and rhyme. This study is a practical application of this linguistic aspect of Ibn Jaber Al-Andalus. The effects of language techniques in restricting and releasing semantics are discussed. In addition, the effects of Nahv techniques on restricting and releasing semantics in terms of leading and delaying are discussed. The effects of poetic requirements in restricting and releasing semantics in terms of meter and rhyme were examined. In this sense, a comprehensive study of Ibn Jaber's technique of semantic restraint and release took place.